hulp bij zelfdoding / Zelfdodingsconsulent Ton Vink vrijgesproken

Suïcideconsulent Ton Vink is vrijgesproken van ongeoorloofde hulp bij zelfdoding.

Het Openbaar Ministerie had acht maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk, geëist tegen Vink, omdat hij een 54-jarige vrouw uit Amsterdam zou hebben geholpen bij haar zelfmoord in juni 2004. De officier stelde dat de filosoof ’de grenzen van de toelaatbare hulp bij zelfdoding’ overschreed door meer dan algemene informatie te verlenen. Vink gaf zijn cliënte advies grotere hoeveelheden medicijnen in te nemen, om verzekerd te zijn van een snelle en zeker intredende dood.

Volgens de rechtbank is hulp bij zelfdoding niet strafbaar, indien de hulp zich beperkt tot het voeren van gesprekken, het geven van informatie en het verlenen van morele steun. Verdere instructies kunnen wel strafbaar zijn. Zo mag de hulpverlener de cliënt ’niet bij de hand nemen en sturend optreden’. Dat betekent dat hij geen ’eigen initiatieven’ mag nemen en niet de ’regie over zelfdoding’ mag voeren.

In de correspondentie tussen Vink en zijn cliënte blijft de mogelijkheid open dat zij zélf het initiatief nam tot het innemen van een extra hoge dosering medicijnen. Vink heeft die na telefoongesprekken schriftelijk bevestigd. De rechtbank geeft Vink hier het ’voordeel van de twijfel’.

Wel kreeg de suïcideconsulent een vermaning van de rechtbank. Vink, die zegt zorgvuldig te handelen, had zijn aantekeningen van de telefonades niet weg mogen gooien. Mogelijk stond hem immers een strafzaak te wachten, waarbij de aantekeningen van belang zouden zijn.

Dit standje heeft geen juridische consequenties, aldus de rechtbank, omdat Vink niet aan zijn eigen veroordeling hoeft mee te werken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden