Hulp bij innen partneralimentatie

(Novum) - Mensen die na een scheiding geen partneralimentatie ontvangen van hun ex krijgen voortaan hulp van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Dat staat in een wetswijziging waarmee het kabinet heeft ingestemd, maakten de ministers van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) en voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie) vrijdag bekend na afloop van de ministerraad.

De ministers verwachten dat met deze regeling het merendeel van de ongeveer twaalfduizend gedupeerde 'ex-partners' wordt geholpen. Zij zitten nu in de bijstand omdat ze geen partneralimentatie ontvangen terwijl ze daar wel recht op hebben. Jaarlijks komen er 3200 verzoeken binnen voor de inning van partneralimentatie.

Het betalen van partneralimentatie gebeurt in beginsel op vrijwillige basis. Alleen als dat niet lukt, kan een beroep worden gedaan op het LBIO voor de inning ervan, schrijven de bewindslieden. De taken van het LBIO worden in de wetswijziging uitgebreid. Voor de betaling van kinderalimentatie kon al een beroep worden gedaan op de organisatie.

Het inschakelen van het bureau is overigens niet verplicht. Bij wanbetaling kunnen mensen die recht hebben op alimentatie ook naar de deurwaarder stappen om bijvoorbeeld beslag te laten leggen op het loon van de ex-partner. Het kabinet hoopt dat de komst van het LBIO ertoe leidt dat meer mensen alimentatie betalen, waardoor het beroep op de bijstand afneemt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden