NieuwsBuitenland

Hulp aan migranten verdeelt Amerikaanse politici

Migranten in een detentiecentrum in El Paso, Texas.Beeld AP

Hoeveel hulp mogen migranten krijgen? In Washington wordt daar deze dagen een fel debat over gevoerd.

Pas na schokkende beschrijvingen van advocaten en journalisten zijn zo’n 250 kinderen overgeplaatst uit detentiecentrum Clint in de buurt van de Texaanse grensplaats El Paso. Ze deden in de media verslag van ernstig verwaarloosde kinderen, in vieze kleren, onder de luizen, met nauwelijks toezicht van volwassenen. Sommigen zaten al weken in deze omstandigheden vast.

Waar de kinderen naartoe zijn gebracht en of ze nu wel voldoende eten, drinken, zeep, tandpasta en een bed krijgen is onduidelijk. Een deel zou naar een ander centrum van de grensbewaking zijn overgebracht. Zo’n dertig kinderen blijven nog in het centrum van Clint achter. 

Veto dreigt

Intussen woedt in Washington een hevig debat over de hulp aan migranten. Het Witte Huis dreigt een veto uit te spreken over een wet die ervoor moet zorgen dat de omstandigheden voor migrantenfamilies die vastzitten langs de grens verbeteren. President Trump wil diezelfde wet ook gebruiken voor strengere grensbewaking en de bouw van een muur tussen de VS en Mexico. In totaal zou voor het hele pakket 4,5 miljard dollar moeten worden uitgetrokken. 

Vanuit het Capitool klinkt eveneens gemor, vooral van Democraten. Zij vinden juist dat nadrukkelijk moet worden vastgelegd dat kinderen in detentie menselijk behandeld worden.

Dat het centrum in Clint niet geschikt is om kinderen langere tijd op te vangen, geeft de Customs and Border Protection (CBP) toe in een verklaring. De grensbewakers werden vorig jaar met deze ‘nieuwe taak’ geconfronteerd toen Trump een ‘zero tolerance’-aanpak afkondigde. Ouders die werden opgepakt als ze de grens illegaal probeerden over te steken, werden van hun kinderen gescheiden. Na veel kritiek uit binnen- en buitenland werd dit beleid opgeschort, maar nog altijd worden er kinderen vastgehouden.

Maandenlange wachttijden

De druk op de CPB is verder toegenomen omdat bij de grensovergangen maar een bepaald aantal asielverzoeken per dag in behandeling mag worden genomen. Om de maandenlange wachttijden die daardoor ontstaan te vermijden proberen veel migranten op een andere manier de Verenigde Staten binnen te komen. Bijvoorbeeld door de Rio Grande-rivier over te steken. Niet iedereen overleeft die tocht. En ook de hitte in het zuiden van Texas kan fataal zijn. Maandag vond de grenspatrouille de dode lichamen van een vrouw, twee baby’s en een peuter, die vermoedelijk aan uitdroging zijn bezweken. Een paar dagen eerder troffen grensbewakers ook al drie dode lichamen aan.

Trump geeft het Congres twee weken de tijd om een oplossing te verzinnen voor de problemen bij de Mexicaanse grens. ‘Anders zullen deportaties starten’, twitterde hij afgelopen weekend. De Amerikaanse president heeft al eerder gewaarschuwd dat hij ‘miljoenen’ mensen die illegaal in de VS wonen – inclusief families – het land wil uitzetten.

Lees ook: 

Advocaten slaan alarm over situatie migrantenkinderen aan Amerikaanse grens

Een peuter van twee jaar van wie onduidelijk is waar hij vandaan komt, wie zijn familie is en wie er nu voor hem zorgt. Het is slechts een van de schrijnende gevallen die een groep advocaten tegenkwam tijdens een bezoek aan een centrum van de grensbewaking in het Texaanse Clint.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden