Hulp aan kinderen bij vechtscheiding kan beter

Hulpverlening aan kinderen in een vechtscheiding faalt vaak. Gezinsvoogden kunnen het conflict tussen ouders zelfs verergeren, blijkt uit een recent rapport van de Kinderombudsman. Bureau Jeugdzorg Noord-Holland werkt nu met een nieuwe aanpak van hulp bij vechtscheidingen.

De zorg rond vechtscheidingen staat extra in de aandacht na de dood van de broertjes Ruben en Julian. Het is een gekmakende vraag, zei een woordvoerder van Bureau Jeugdzorg Utrecht daar gisteren over: "Hadden we dit drama kunnen voorkomen?" Dit bureau was betrokken bij het gezin van de twee kinderen, nadat het huwelijk van hun ouders was uitgelopen op een vechtscheiding.

De kern van de Noord-Hollandse aanpak is het aanstellen van niet één, maar twee gezinsvoogden bij conflictueuze scheidingssituaties. De ene houdt zich exclusief bezig met het kind, de andere met de beide ouders - maar zonder te gaan bemiddelen in hun conflict.

Zo moet voorkomen worden dat de voogd bekneld raakt tussen de vechtende exen, die hem vaak voor hun karretje proberen te spannen. Natuurlijk staat voor de voogd het belang van het kind voorop, maar knokkende ouders verdringen dat kind soms uit beeld. Met twee gezinsvoogden kan dat niet, zo is de bedoeling. En dat heeft vervolgens vaak ook effect op de opstelling van de ouders.

Tot nog toe werd de Noord-Hollandse aanpak bij negentig gezinnen uitgeprobeerd. De eerste uitkomsten lijken positief: gezinsvoogden én ouders hebben meer oog voor het kind. (

trouw

)

de verdieping

Wie komt er op voor het kind?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden