Hulp aan arme kinderen faalt

De hulp aan kinderen uit arme gezinnen schiet tekort. Hulpverleners zijn vaak kort bij een gezin betrokken en werken langs elkaar heen. Het voornemen 'één gezin, één plan' - een adagium van voormalig minister André Rouvoet - komt niet uit de verf.

Deze conclusie staat in het rapport 'Het kind van de rekening', dat vandaag wordt gepresenteerd. Het is gemaakt door het Integraal Toezicht Jeugdzaken, een samenwerkingsverband van vijf inspecties. De onderzoekers spraken jongeren, ouders en organisaties in Capelle aan den IJssel, Groningen, Schiedam en Zoetermeer, gemeentes met relatief veel arme kinderen.

In Nederland leven 330.000 kinderen onder de lage-inkomensgrens. Die is vastgesteld op 1240 euro per maand voor één ouder en één kind. Het is een diverse groep, van werkende armen, relatief veel eenoudergezinnen, niet-westerse allochtonen en mensen die bijstand ontvangen. Ruim een derde van deze kinderen leeft al langer dan vier jaar in een slechte financiële situatie.

Dat heeft een negatieve invloed op hun ontwikkeling, stelt onderzoeksleidster Suzanne Rutz. "Veel kinderen schamen zich, armoede is een taboe." Ze durven geen vriendjes mee naar huis te nemen en zijn uitgesloten van (dure) sporten en hobby's. Ook krijgen zij relatief weinig aandacht van hulpverleners en ouders, omdat die laatsten vaak grote problemen hebben. Die kunnen variëren van schulden tot een verslaving of een verstandelijke beperking.

Gemeentes hebben wel degelijk een flink hulpaanbod voor deze gezinnen, maar vaak komt die hulp pas bij een acuut probleem, zegt Rutz. "Bijvoorbeeld bij een uithuiszetting, of als de energie dreigt te worden afgesloten." Is de crisis voorbij, dan verdwijnen de hulpverleners weer. "Naar de oorzaken wordt niet gekeken. De kans op herhaling is groot."

Jeugdwethouder Menno Siljee (PvdA) van Schiedam concludeert vooral dat er voor probleemgezinnen één vast persoon moet komen, die alle hulp coördineert. "Wij helpen gezinnen ook wel goed, maar dit rapport laat zien dat de samenwerking tussen hulpverleners nog beter kan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden