'Hulp aan Afrika brengt Europa ook profijt'

Vredesmissie naar Centraal-Afrikaanse republiek is niet genoeg, vindt VN-topman Ban Ki-moon

HANS DE BRUIJN

BRUSSEL - Van een afhankelijke ontvanger van Europees donorgeld, naar een gelijkwaardige handelspartner met enorm groeipotentieel. De verhouding tussen Afrika en Europa is de laatste jaren sterk veranderd. 'Een partnerschap van gelijken' noemde voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie het gisteren bij het begin van de vierde EU-Afrikatop. Zijn Afrikaanse tegenhanger Nkosazana Dlamini-Zuma sprak van 'een nieuw Afrikaans zelfbewustzijn'.

Maar liefst 54 Afrikaanse staatshoofden en regeringsleiders zijn naar Brussel gekomen, om met hun 28 EU-collega's de toon te zetten voor een nieuwe Afrikaans-Europese relatie. Een waarvan volgens de Zuid-Afrikaanse Dlamini-Zuma niet alleen Afrika profiteert, maar ook Europa. "De ontwikkeling van Afrika draagt ook bij aan de welvaart van Europa." Volgens de Duitse kanselier Merkel moet Europa "de kansen in Afrika zien, niet alleen de problemen".

De cijfers bewijzen het: vorig jaar exporteerden de EU-landen voor 153 miljard euro naar Afrika, maar ze importeerden voor 168 miljard aan Afrikaanse producten. Daarnaast ging voor 24 miljard aan ontwikkelingshulp naar Afrika. Afrika is de op één na snelst groeiende regio in de wereld, met 5,2 procent groei in 2013. De kernwoorden in Brussel zijn dan ook investeringen, handel, onderwijs, klimaatbeheersing. Niet langer de hand ophouden, maar vooral het benutten van het potentieel van de snelgroeiende jonge Afrikaanse bevolking.

De zwakke infrastructuur moet een oppepper krijgen, net als de industriële ontwikkeling en wetenschap. Onderwijs en gezondheidszorg zijn topprioriteiten. Miljoenen jonge Afrikanen hebben de voorbije jaren kunnen studeren dankzij Europese hulp. De resultaten daarvan zullen de komende jaren merkbaar worden. Een goed opgeleide bevolking kan ook de stroom economische vluchtelingen naar Europa beperken. De leiders proberen het eens te worden over een gezamenlijke aanpak van dat vluchtelingenprobleem.

In de marge van de top werd gisteren een speciale bijeenkomst gehouden over de door een burgeroorlog verscheurde Centraal-Afrikaanse Republiek. Deze week begint een Europese vredesmissie, waarbij zo'n duizend soldaten uit EU-landen de hoofdstad Bangui zullen beveiligen. Volgens VN-topman Ban Ki-moon is het nog niet genoeg. De helft van de bevolking heeft noodhulp nodig, die haar niet bereikt door de gevaarlijke situatie.

Opvallende afwezigen in Brussel zijn de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma en zijn Zimbabwaanse collega Robert Mugabe. De laatste is boos omdat de EU het inreisverbod van zijn vrouw niet, zoals het zijne, tijdelijk wilde opheffen. De Soedanese president Omar al-Basjir kon ook niet komen omdat hij wordt gezocht voor misdaden tegen de menselijkheid.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden