Huizenverkoop stort in door Drents windmolenplan

Energie | Raak je huis nog maar eens kwijt als het in de buurt staat van een windmolenpark.

De onrust over windmolenplannen in de Drentse Veenkoloniën drukt de woningverkoop in de regio, zegt Johan van Beilen, makelaar in Stadskanaal. "Potentiële kopers haken af, vanwege het windpark. Er staat veel te koop, maar mensen gaan liever eerst elders kijken."

Een groep boeren in de Veenkoloniën wil vijftig windmolens van 200 meter hoogte bouwen in het gebied. Omwonenden en een actiegroep lopen hiertegen te hoop. Nergens in Nederland is het verzet tegen windmolens zo groot als daar. Volgens tegenstanders wordt het landbouwgebied onleefbaar door grootschalige elektriciteitsproductie. De gemeente Aa en Hunze, die een groot deel van de windmolens op haar grondgebied krijgt, heeft al veel lagere woz-waarden toegekend aan huizen van direct omwonenden. De kortingen lopen op tot 12,5 procent op woningen op 500 meter van de beoogde windlocaties.

Overbetuwe volgde het voorbeeld van de Drentse gemeente en verlaagde de woz-aanslag met 30 procent voor inwoners van het buurtschap Reeth waar negen grote windturbines zullen worden gebouwd.

Greenpeace, ondertekenaar van het energieakkoord, is ontstemd. "De reuk van ellende die windmolens met zich mee zouden brengen, neemt met deze actie alleen maar toe", aldus campagneleider Joris Wijnhoven op Energiepodium.nl. "Dit helpt niet voor welke vorm van acceptatie dan ook. Het lijkt dat de gemeente vooral een wit voetje wil halen bij actievoerders binnen haar eigen bevolking."

Volgens Van Beilen ligt de woningverkoop op plaatsen waar veel windmolens komen, zoals rond Drouwenermond, zo goed als stil. "Je moet wel heel verliefd zijn op een woning, wil de koop nog doorgaan." Hij neemt in contracten op dat kopers op de hoogte zijn van de windplannen. "Ik wil voorkomen dat een verkoper later alsnog aansprakelijk wordt gesteld, als die molens er eenmaal staan."

Stadskanaal heeft onlangs 16.000 brieven verstuurd aan inwoners met de oproep bezwaar te maken tegen de windplannen.

Een van de initiatiefnemers van het Drentse windproject, projectontwikkelaar Raedthuys, hekelt de opstelling van de gemeenten. "Ik vind dat opruiend", aldus directeur windenergie Arthur Vermeulen. "Het legitimeert het optreden van de actiegroepen. De acties zijn af en toe op het hysterische af. Dat mag, maar het is in niemands belang en het voedt extreme gevoelens. Zoals dreigen met sabotage." Afgelopen herfst hingen onbekenden kettingen op in maïsland van boeren die aan het windproject meedoen. Een hakselmachine liep 10.000 euro schade op. Trouw sprak met tientallen betrokkenen in de Veenkoloniën over de gevolgen die het windmolendebat heeft voor de leefbaarheid en sociale samenhang.

DE VERDIEPING

Wind, het vijfde gewas

bekijk de online-special op windmolens.trouw.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden