Huizenruil of oneerlijke concurrentie?

De website Airbnb Beeld airbnb.nl
De website AirbnbBeeld airbnb.nl

Gratis een week verblijven in een appartement in het hartje van Parijs. En de bezitters van dat appartement passen gratis en voor nieuws op jouw huis in Amsterdam en verzorgen gelijktijdig de poes. Huizenruilen is door de mogelijkheden van internet tegenwoordig heel eenvoudig en dus een ware trend geworden. Het is zelfs zo populair dat de gemeente New York er onlangs een stokje voor stak, omdat het wel heel erg op oneerlijke concurrentie begon te lijken voor de officiële bed-and-breakfasts in de metropool.

Het Amerikaanse Openbare Ministerie in New York gelastte de website Airbnb om alle gegevens over aangesloten gastverblijven in te leveren. Via Airbnb kun je een vakantieverblijf bij particulieren boeken, als alternatief voor een hotelkamer. Het systeem is niet helemaal gebaseerd op ruilen, maar je kunt je eigen huis of appartement tegen een redelijke vergoeding te huur aanbieden.

Ook het gerechtshof van Amsterdam bemoeide zich vorige week met het model van de website besloot dat eigenaren alleen nog hun appartement mogen verhuren als ze toestemming hebben van de Vereniging Van Eigenaren. Begin dit jaar lag het aantal op internet aangeboden Amsterdamse woningen voor vakantiegangers op 5800 stuks.

Vakantieverhuur
Fernando McDougal uit Amsterdam verhuurde zijn huis al een paar keer via Airbnb. "Het is op vertrouwen gebaseerd", vertelt McDougal. "Je mailt wat en leest de recensies die andere verhuurders over de huurder hebben geschreven. Uiteindelijk neem je de gok en maak je een afspraak. Natuurlijk met de hoop dat ze je huis weer netjes achterlaten." Zijn 55 vierkante meter kost zo'n tachtig euro per nacht. "In het weekend denk ik dat ik er nog veel meer voor kan vragen."

De gemeente Amsterdam noemt het 'vakantieverhuur'. Airbnb verzorgt met 175.000 overnachtingen zo'n 2 procent van het totaal aantal overnachtingen in Amsterdam. De oneerlijke concurrentie die het verhuren zonder vergunningen met zich meebrengt, is wereldwijd een punt van discussie. De gemeente Amsterdam ziet het liever als een economische impuls: er ontstaat een gevarieerder aanbod en een stad als Amsterdam kan simpelweg niet achterblijven bij andere grote Europese steden, stelt de gemeente in een rapport. De verhuur wordt dan ook in grote mate gedoogd, mits de woning brandveilig is, er geen sprake van overlast is en het blijft bij 'af en toe'.

Uit een onderzoek van de gemeente, begin dit jaar, blijkt echter dat 77 procent van de vakantieverhuurders meer dan drie maanden per jaar hun woning verhuurt. Niet echt 'af en toe' dus, het begint meer op een illegaal hotel te lijken. De huizen worden vaak niet meer bewoond, zijn brandonveilig en de huurders veroorzaken overlast.

De gemeente is nu in gesprek met Airbnb en verwante websites om dit fenomeen aan te pakken. In het beste geval sluizen de websites de gegevens van verhuurders door. Iets dat, naast het kunnen controleren, de mogelijkheid biedt om toeristenbelasting te vragen. Een leuk extraatje, dat de gemeente jaarlijks zo'n 800.000 euro moet opleveren.

Gokje wagen
Ondertussen zet de trend, voortgekomen uit de filosofie van de sharing economy voort. Waar het begon met het uitlenen van de huiskamerbank aan een verdwaalde backpacker via Couchsurfing, worden nu hele huizen uitgewisseld. Via Nightswapping hebben 200.000 mensen de gok al gewaagd. Voor elke keer dat je je eigen huis verhuurt, zonder betaling, krijg je punten. Met die punten gaat de site op zoek naar een vergelijkbare woning aan de andere kant van de wereld, of waar je maar heen wilt.

Airbnb-praktijken lijken veel op bed and breakfasts. "Het is hartstikke goed dat steeds meer mensen ontdekken hoe leuk het is om bij een local te overnachten. En juist nu dat zo in opkomst is, moeten er duidelijke regels komen om slechte ervaringen van gasten en oneerlijke concurrentie te voorkomen", zegt Hugo Lingeman, voorzitter van de Amsterdam bed & breakfast association (ABBA).

Fernando McDougal heeft tot nu toe geluk gehad. "Waardevolle spullen stop ik meestal in een kast die ik afsluit met tie rips. Tot nu toe heeft niemand die doorgeknipt", lacht hij. Als hij in januari voor drie maanden naar Zuid-Afrika gaat, weet hij nog niet wat hij met zijn appartement doet. Verhuren, ruilen voor een Afrikaans huis of geen risico lopen en het gewoon leeg laten staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden