Huizenprijzen in Amsterdam dalen, maar hoog blijven ze

Het woningaanbod in Amsterdam is bijzonder klein. Foto HH Beeld Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam
Het woningaanbod in Amsterdam is bijzonder klein. Foto HHBeeld Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

Huizen in Amsterdam zijn iets minder duur geworden. Wordt de stad weer betaalbaar voor een grotere groep kopers?

Voor het eerst in vier jaar dalen de huizenprijzen in Amsterdam, zo blijkt uit gisteren gepresenteerde cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en taxateurs (NVM) over het derde kwartaal van dit jaar. Met 0,5 procent is die daling bescheiden te noemen.

Minder duur

Sven Heinen, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam, spreekt van 'Amsterdamse huizen die minder duur worden'. "Het ziet ernaar uit dat we nu een pas op de plaats maken. Veel mensen zijn door die hoge prijzen afgehaakt. Die wagen zich niet eens meer op de Amsterdamse huizenmarkt en vluchten de periferie in, met goedkopere huizen."

Maar, zegt Heinen ook, die lichte daling wil nog niet zeggen dat de Amsterdamse markt volledig normaliseert. Het krappe woningaanbod - met 1200 te koop staande woningen volgens Heinen historisch laag - blijft de prijzen opdrijven.

Parkeergarage

Dit kwartaal mag dan wat tegenvallen, zegt Heinen, Amsterdamse huizen werden dit jaar wel 17 procent duurder. En nog steeds is een koopwoning in de hoofdstad met gemiddeld 378.000 euro ruim een ton duurder dan elders in het land, merkt hij op. "Starters kunnen hier niet terecht. Die hebben vaak een budget tot 150.000 euro. Daar koop je in Amsterdam een parkeergarage voor", aldus Heinen.

Anders dan in Amsterdam zagen veel Nederlandse kopers de huizenprijzen in hun regio in het derde kwartaal wel stijgen, gemiddeld met zo'n 10 procent. Grote steden als Rotterdam, Den Haag en Utrecht bleven met stijgingspercentages van 5, 4 en 1,5 procent wel wat achter. Een voorbode voor een prijsdaling in de andere grote steden?

Extreem

Woningmarktdeskundige Paul de Vries van vastgoedregister Kadaster durft het niet met zekerheid te zeggen. Hij vermoedt dat veel stedelijk georiënteerde kopers, net als in Amsterdam, afhaken door de extreem hoge prijzen. Dat heeft weer invloed op de cijfers. De Vries denkt ook dat de Amsterdamse prijsdaling effect kan hebben op het gedrag van Nederlandse kopers. "Veel mensen zien Amsterdam als dé Nederlandse woningmarkt. Ook al is dat niet zo. Staat er in de krant dat de huizenprijzen in Amsterdam dalen, dan lezen ze alleen dat de prijzen dalen. Ik hoef niet mee te doen aan die gekte, denken ze dan."

Ook plannen van het nieuwe kabinet kunnen van invloed zijn op het gedrag van huizenkopers, meent De Vries. "In het regeerakkoord staat dat het eigenwoningforfait over 20 jaar wordt afgeschaft (dat is inmiddels 30 jaar geworden, red.) Voor sommigen voelt dat al als morgen. 'Ik word beboet voor het afbetalen van mijn huis', hoor je mensen nu al zeggen." Die zogenaamde boete doet kopers beter nadenken over aanschaf van een woning, zegt De Vries.

Lees meer artikelen over de woningmarkt

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden