Huizenprijzen dalen weer licht

Krapte woningmarkt vooral in de steden: derde kwartaal 2014 Beeld Trouw | Bron: NVM
Krapte woningmarkt vooral in de steden: derde kwartaal 2014Beeld Trouw | Bron: NVM

Het aantal verkochte woningen blijft stijgen. Maar met de prijsstijgingen van huizen is het even gedaan, al zijn er wijken in een paar steden waar de huizen flink duurder zijn geworden. Deze trends uit het derde kwartaal zullen zich in de laatste maanden van dit jaar voortzetten.

Dit blijkt uit het jongste onderzoek naar de stand van zaken op de huizenmarkt van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

In het derde kwartaal werden 29.015 huizen verkocht met behulp van een NVM-makelaar. Omdat de NVM bij circa 75 procent van de aankopen betrokken is, schat de organisatie dat er in totaal 39.000 huizen zijn verkocht in het derde kwartaal. In het tweede kwartaal waren dat er net zo veel.

Overheidsmaatregelen
Doorgaans zijn de verkopen in april, mei en juni hoger dan in de (zomer)maanden juli, augustus en september, maar dit jaar was dat dus niet zo. Volgens NVM-directeur Ger Hukker is dat een teken dat de huizenmarkt zich verder herstelt. In de zomer van 2013 gingen er 22.507 huizen via een NVM-makelaar van de hand. Het afgelopen kwartaal waren dat er dus 29 procent meer.

Maatregelen van de overheid hebben de vraag naar huizen gestimuleerd, zei Hukker bij de presentatie van de onderzoeksuitkomsten. De startersregeling, die een financieel steuntje in de rug biedt aan mensen met een bescheiden inkomen die niet eerder een huis kochten, wordt vaak gebruikt.

Datzelfde geldt voor de mogelijkheid om maximaal 100.000 euro belastingvrij te schenken als de ontvanger dat bedrag besteedt aan de aankoop van een huis of de aflossing van zijn hypotheek.

Het kabinet heeft overigens besloten om beide tijdelijke regelingen niet te verlengen. De NVM was het daar aanvankelijk niet mee eens, maar Hukker liet gisteren doorschemeren dat hij wel met de afschaffing kan leven. "Ik neig ernaar te zeggen dat de woningmarkt volgend jaar op eigen benen kan staan."

Verschillen per regio
De stijgende huren en de extreem lage hypotheekrente spelen ook een rol bij de toenemende kooplust. Daarbij zijn huizen gemiddeld nog altijd bijna 10 procent goedkoper dan in 2009. Met andere woorden: in een koophuis wonen is sinds 2009 een stuk goedkoper geworden. Dat komt vooral doordat de hypotheekrente 33 procent lager is dan vijf jaar geleden.

null Beeld Trouw | Bron: NVM
Beeld Trouw | Bron: NVM

De verschillen tussen de regio's zijn overigens groot. In Amsterdam, Utrecht, Haarlem, Leiden, Delft en Groningen zijn er wijken, vooral de vooroorlogse, waar de vraag naar woningen en appartementen groot is, de prijzen stijgen en zelfs oververhitting dreigt. In veel landelijke gebieden is dat andersom.

Gemiddeld genomen daalden de prijzen van huizen met 0,3 procent vergeleken met het vorige kwartaal. Daarmee is een eind gekomen aan een periode van vijftien maanden waarin de prijzen juist stegen. Hukker zei dit jaar geen prijsstijging te verwachten.

Wel verwacht hij dat de huizenverkoop blijft stijgen. In de laatste drie maanden verwacht hij 31.000 transacties via NVM-makelaars, en 40.000 in totaal.

Daarmee zou het aantal verkochte huizen dit jaar uitkomen op 150.000. In 2013 waren dat er nog 110.000. In 2008, het jaar dat de crisis begon, waren dat er 200.000. Hukker verwacht voor 2015 geen koopgolven en geen grote prijsverhogingen of dalingen.

Kiest u maar

De hoeveelheid huizen waaruit aspirant-huizenkopers kunnen kiezen, zegt veel over de toestand van de woningmarkt in een bepaald gebied. Die keuze is momenteel het meest beperkt in Amsterdam, Groningen, Utrecht, de Vechtstreek, Leiden en Delft. Daar is de vraag groot en zijn de prijzen relatief hoog. Die beperkte keuze is er overigens niet in alle wijken van die steden en regio's. De meeste keuze hebben mensen die in Oost-Groningen een huis zoeken: meer dan 35 woningen staan in principe tot hun beschikking. Opvallend veel keuze hebben ook de mensen die in het oosten van Noord-Brabant willen wonen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden