Huizenprijzen China blijven zakken

De crisis raakt ook de woningmarkt in Peking. Na een zwaar 2008 is er veel leegstand, en zijn de prijzen lager.

De talloze kantoortjes van makelaars in Peking zijn niet te missen. Zodra iemand naar de huizenfoto’s in de etalage kijkt, snelt er al een verkoper naar buiten. „Huren of kopen?” luidt de eerste vraag, gevolgd door „nieuwbouw of tweedehands?” Veruit de meeste Pekinezen geven de voorkeur aan nieuwbouw, waardoor die prijzen navenant hoger zijn.

Aan de brede Dongzhimen Avenue in het oosten van Peking zijn in het kleine kantoortje van 5i5j-makelaars zes personeelsleden op de computer bezig. De twee krukjes voor gasten zijn te wiebelig om op te zitten. Ja, er kan direct een huurappartement bekeken worden. Voor 550 euro per maand, een driekamerwoning van 98 vierkante meter in een rustig wijkje. Om de hoek, naast het gigantisch hoge kantoor van het staatsoliebedrijf, maar helaas met uitzicht op een blinde muur.

Aan de overkant van de Dongzhimen Avenue serveert Beijing Zhongtian House Real Estate Agency direct een kopje warm water. Vissen zwemmen in een aquarium rond een stenen schildpad. Op een rood kunstleren bankje tekent een jonge vrouw haar contract. Een vrij nieuw appartement van 70 m2 kost hier ruim twee ton.

„Het ligt bij een school, daarom is het duurder, want dan moeten ze je kinderen daar toelaten. In het centrum zijn de prijzen de afgelopen tijd gestegen”, beweert makelaar Xu Qi Chao. „Buiten de ringweg om het oude centrum is de prijs zo’n 1600 euro per vierkante meter.” Tussen de vierde en vijfde ringweg zijn de prijzen vorig jaar gezakt van 1500 naar zo’n 1200 euro per m2, aldus een makelaar aldaar.

In Peking werd voor de Olympische Spelen op veel locaties 24 uur per dag gebouwd. Nu staat er 10 miljoen vierkante meter te koop, 34 procent van de woningvoorraad in de stad. De prijzen zakten in 70 (middel)grote steden in maart voor de vierde maand op rij.

Een onderzoeksrapport van de Beijing Academy of Social Sciences (Bass), een denktank voor de gemeente, stelde in maart dat in de hoofdstad de woningprijzen voor velen toch nog steeds te hoog liggen. Dat bevestigt huurster Sylvie Luk (23). „Als je ouders geen geld hebben, kun je niks kopen. Zo blijft de druk op huurwoningen heel groot.”

In juni 2008 studeerde ze af en moest ze de campus verlaten. Nu werkt ze bij een pr-bedrijf en verdient ze naar Pekinese maatstaven veel: 480 euro per maand. „Toch ben ik gedwongen met een studievriendin een tweekamerappartement te delen. Dat kost 280 euro per maand.” Luk is lyrisch over haar ’oude’ buurt bij de rivier en een metrohalte.

Over makelaars is ze minder te spreken: „Ik haat ze, ze behandelen je als dieren”. In haar eerste woning stonden bijna geen meubels. „Na lang zeuren, stuurden ze hun tweedehands verkopers die slecht spul leveren. Onze koelkast begaf het na drie maanden, daarna de boiler. Ze kwamen steeds met een andere smoes, maar repareren ho maar. We hebben zelf maar een andere gekocht, tweedehands.”

Luk verhuisde binnen een jaar al twee keer, sommige vrienden verkassen nog vaker. Bijvoorbeeld als ze ander werk krijgen in de stad, om de reistijden te beperken. „De meesten wonen om geld te besparen met een collega of studievriend. Soms koppelt de makelaar je aan een huisgenoot.”

Voor haar appartement moest ze vijf maanden huur vooruit betalen. Een conciërge controleert het bezoek. De kamers zijn donker en trekken veel stof aan. Wellicht van de zesbaansweg die voor de ramen langs over de rivier loopt. Op de bank heeft Luk kranten uitgespreid tegen het stof. De wc trekt niet goed door. „Maar daarover ga ik dus echt de makelaar niet bellen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden