‘Huizenopkoper Blackstone betaalt dankzij fiscale constructie geen belasting in Nederland’

Woonprotest in Amsterdam, 12 september 2021. Beeld Joris van Gennip
Woonprotest in Amsterdam, 12 september 2021.Beeld Joris van Gennip

De omstreden huizenopkoper Blackstone betaalt dankzij een fiscale truc geen belasting in Nederland. Op papier lijdt het Amerikaanse investeringsbedrijf zelfs verlies.

Redactie Trouw

Dankzij de fiscale truc, waarbij de winst verdwijnt via een complexe constructie naar de Kaaimaneilanden en Jersey, loopt de Belastingdienst miljoenen euro's aan vennootschapsbelasting mis. Dat blijkt volgens onderzoek van de Volkskrant .

Hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek van de Universiteit Leiden stelt tegenover de krant dat mogelijk de “scheidslijn tussen ontwijking en ontduiking” is overtreden. Blackstone reageert dat het bedrijf voldoet aan de Nederlandse wetgeving en alle van toepassing zijnde belastingen betaalt.

Blackstone, een van de grootste investeringsbedrijven ter wereld, begon in 2019 met het opkopen van woningen in Nederland, met name in Amsterdam, maar ook in Rotterdam en Utrecht. Inmiddels bezit het bedrijf zo’n 1700 woningen in Nederland. Het bedrijf staat erom bekend dat het gaat voor maximale winst in plaats van betaalbare woningen in leefbare buurten. Speciaal rapporteur huisvesting Leilani Farha van de VN tikte het bedrijf hiervoor op de vingers en omschreef Blackstone als een ‘aasgier’.

Uit de jaarrekening blijkt dat Blackstone eind 2020 voor circa 793 miljoen euro aan woningen in Nederland op de balans had staan. Dat bezit is ondergebracht in Nederlandse vennootschappen, die onderdeel uitmaken van een structuur met vennootschappen in Luxemburg, de Kaaimaneilanden en Jersey.

Blackstone werd onder meer genoemd in de Paradise Papers, de gelekte interne administratie van twee offshore advieskantoren en 19 bedrijvenregisters, waarin meerdere belastingschandalen werden blootgelegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden