Huizenmarkt veert op, maar niet overal

Beeld ANP XTRA

De huizenmarkt kent haar 'beste kwartaal sinds het uitbreken van de crisis in 2008', concludeert de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Toch is die stijgende lijn niet overal merkbaar. In Amsterdam en Groningen zijn duidelijke tekenen van herstel, maar er zijn ook regio's waar woningen nauwelijks van de hand gaan.

Om de regionale verschillen in de woningmarkt te meten, gebruikt de NVM een 'krapte-indicator'. Deze geeft aan uit hoeveel woningen een consument kan kiezen. In de steden Amsterdam en Groningen liep de keuze in het vierde kwartaal van 2013 terug naar minder dan 10 woningen. Maar in Zeeland, het oosten van Brabant en Friesland heeft de consument nog de keuze uit meer dan 30 woningen.

De NVM is hoopvol over het herstel van de markt, 'al duurt het nog minstens 15 tot 20 jaar voordat de huizenprijzen weer op het niveau van 2008', zegt NVM-voorzitter Ger Hukker. "Het herstel zal heel lang gaan duren en dat heeft alles te maken met alle bezuinigingsmaatregelen die nog in de pijplijn zitten", stelt hij. "Na de crisis van de jaren 70 en 80 duurde het ook 15 jaar voor het oude prijsniveau werd bereikt.''

De makelaarsvoorman wijst erop dat er nog altijd zo'n miljoen huizen 'onder water' staan en dat banken terughoudender zijn bij het verstrekken van hypotheken. Die strengere hypotheekregels gecombineerd met een dalende koopkracht kan er voor zorgen dat de huizenprijzen verder dalen, waarschuwde De Nederlandsche Bank vorige maand.

Vorig jaar daalde de gemiddelde prijs van een woning met ruim 1 procent tot 207.000 euro. Dat is vergelijkbaar met het niveau van 2002. Hukker hoopt dat de huizenprijs komend jaar zijn evenwichtspunt bereikt.

Voor het herstel van de huizenmarkt is niet zozeer de prijs, maar het aantal verkochte woningen van belang. Loopt dat aantal op, dan geeft dat vertrouwen bij consumenten. Meer verkochte woningen is ook goed nieuws voor timmerlieden, bouwmarkten en keukenzaken. Volgens de NVM verkochten makelaars tussen oktober en december 27.018 woningen. Dat is ruim 7 procent meer dan een jaar eerder. Vooral bij tussenwoningen en appartementen is een grote plus te zien.

In het volledige jaar 2013 verkochten NVM-makelaars 87.404 woningen. Dat is ruim 2 procent meer dan in 2012, maar nog altijd aanzienlijk minder dan in de jaren voor de crisis.

De lage rente en vooral het toegenomen consumentenvertrouwen zijn volgens de makelaars de voornaamste oorzaken van de opverende markt. "De afgelopen twee kwartalen was er al nauwelijks sprake van prijsdaling, de prijzen bodemden uit", stelt Hukker.

De NVM-voorzitter verwacht dat de woningverkopen dit jaar opnieuw met enkele procenten zullen toenemen en dat de prijzen op het huidige niveau zullen stabiliseren. "Er is politiek rust gekomen op het woningdossier. Natuurlijk kunnen zaken altijd beter, maar er is in ieder geval meer duidelijkheid. Je ziet daar consumenten ook op inspelen: ze lossen meer af en zijn realistischer geworden met hun vraagprijzen. Als dit zo doorzet, kan 2014 nog wel eens een mooi jaar gaan worden'', voorspelt de makelaarsvoorman.

Minister Stef Blok van Wonen reageerde tevreden op de nieuwe cijfers van de NVM. Hij ziet 'nadrukkelijk dat het vertrouwen in de woningmarkt terugkomt'.

Wat doet de huizenprijs bij u in de regio?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden