Huizenmarkt uit dal? Was het maar zo

Analyse | Praten over herstel maakt het nog niet waar. 'Groene seinen' hebben bij nader inzien weinig om het lijf

Het wordt al een tijdje geroepen. De huizenmarkt is het diepste dal voorbij. De prijzen zijn nu wel op de bodem beland. Er gloort herstel. Mensen krijgen weer vertrouwen in de aanschaf van een woning.

Maar is het ook waar? De wens voor beweging op die modderende huizenmarkt is zo heftig en het aantal belanghebbenden zo groot, dat niet elke uitspraak even goed onderbouwd is. Het is vooral psychologie: als iedereen het nu maar gelooft, dan gaat het ook gebeuren.

Wat leren de jongste cijfers van de grootste makelaarsorganisatie NVM? Dat het aantal verkochte huizen in het derde kwartaal is toegenomen met zo'n 10 procent vergeleken met een kwartaal eerder. Duidelijk meer animo dus, maar wie de eerste drie kwartalen bij elkaar optelt, komt op ongeveer hetzelfde uit als vorig jaar. Nu kende 2013 een slecht eerste kwartaal, mede doordat mensen eind 2012 de koop van een huis naar voren hadden geschoven vanwege strengere hypotheekregels. Hoe dan ook: dit jaar zullen er in totaal niet spectaculair meer huizen van eigenaar wisselen dan vorig jaar.

De daling van de prijzen is dan ook nog niet tot stilstand gekomen. Een huis kost nu gemiddeld 3,6 procent minder dan een jaar geleden. Omdat er per kwartaal minder afgaat dan voorheen, denken velen nu te weten dat prijzen zijn 'uitgebodemd'. Zelfs Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank meldde vorige week dat er een einde aan de prijsdalingen is gekomen, zij het 'in bepaalde regio's', voegde hij er snel aan toe.

Veel wijzer worden we niet van dit soort uitspraken. En al helemaal niet als blijkt dat De Nederlandsche Bank zelf in de doorwrochte analyses van de Nederlandse economie rekent met prijsdalingen tot in 2015. Niks bodem dus. Het gaat nog even door.

Dat is ook een waarschijnlijker scenario. De prijsontwikkeling op de koopmarkt hangt zeer sterk samen met de hoogte van de hypotheek die mensen kunnen krijgen. De lage rente maakt huizen betaalbaarder, daardoor hoeven de prijzen minder hard te zakken. Daar staat tegenover dat de bestedingsruimte van de gemiddelde Nederlander de komende jaren blijft afnemen. Er komen meer lastenverzwaringen aan, de werkloosheid stijgt verder in 2014, cao-loonstijgingen zakken verder omlaag en kunnen de inflatie lang niet bijbenen. Strengere regels voor hypotheken komen er nog aan. Het maximale leenbedrag ten opzichte van de waarde van het huis zal verder naar beneden gaan. En de grens voor een lening met Nationale Hypotheek Garantie gaat omlaag.

Tegelijk blijft de hoge hypotheekschuld als een blok beton boven de markt hangen. Die gaat maar heel lichtjes naar beneden, blijkt uit cijfers van het CBS. Een kwart van de huishoudens met een koophuis staat inmiddels 'onder water', het huis is minder waard dan de hoogte van de hypotheek. Onder dit gesternte valt niet te verwachten dat de huizenmarkt binnenkort weer een trekpaard voor de economie zal zijn, zoals in het begin van deze eeuw. Misschien een irritante boodschap, het is niet anders. Beter daarmee te leren leven, dan het vastklampen aan 'groene seinen' en het wijzen op bodems, die bij nader inzien weinig om het lijf hebben.

Economie 17 Kleine huurmarkt kan schokken niet opvangen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden