Huizenmarkt toegankelijker

ROTTERDAM - Er moeten meer mogelijkheden komen voor mensen met lagere inkomens om een huis te kopen. De Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV), een organisatie die vernieuwingen in de woningbouw stimuleert, gaat experimenten voor deze doelgroep ondersteunen.

Van onze verslaggeefster

,,Ook mensen met lage inkomens hebben de wens om een huis te kopen'', stelt directeur H. Westra van de SEV, ,,toch loopt de verkoop aan deze doelgroep ontzettend slecht. Wij willen experimenten stimuleren die het voor minderdraagkrachtigen financieel haalbaar maken om te kopen. Ook kan deskundige begeleiding, bijvoorbeeld van corporaties, helpen om aarzelingen bij deze potentiële kopers weg te nemen en moeten de risico's van het kopen worden verkleind.''

De anderhalf jaar oude Wet bevordering eigen woningbezit (WBE) werkt slecht. Op grond van deze wet kunnen mensen die in aanmerking komen voor huursubsidie, een subsidie krijgen om een huis te kopen. De wet geldt echter alleen voor huizen die niet duurder zijn dan 118000 euro. Zulke huizen zijn er bijna niet, zodat zich slechts een handjevol mensen bij het ministerie meldt voor een subsidie. ,,Wij dagen de hele sector -corporaties, gemeenten, projectontwikkelaars én bewonersorganisaties- uit om met andere oplossingen te komen'', zegt Westra. ,,Het kan en moet creatiever.''

Het ministerie van Vrom maakt deel uit van een begeleidingscommissie die de ingediende voorstellen toetst. De goedgekeurde experimenten, die zowel voor bestaande als nieuwbouwhuizen kunnen gelden, krijgen subsidie en eventueel begeleiding van de SEV.

De experimenten moeten in de eerste plaats de keuzevrijheid van de bewoners vergroten. Uit een voorstudie van de SEV blijkt dat mensen met weinig geld vaak aarzelen om een woning te kopen, omdat ze opzien tegen de risico's die hiermee gepaard gaan. Een woonlastenverzekering in combinatie met een onderhoudscontract kan bewoners die bang zijn dat ze een eigen huis niet goed kunnen beheren, overhalen.

Voor mensen die vrezen dat ze een koophuis -nu of later- niet goed kunnen financieren, worden in de voorstudie diverse mogelijkheden genoemd. De onderzoekers denken bijvoorbeeld aan renteloze leningen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden