Huizenmarkt toch weer in dal

Opleving van eind vorig jaar drukt de verkopen in eerste kwartaal

Het optimisme over het aantal verkochte huizen in het vierde kwartaal van 2012 is drie maanden later goeddeels teniet gedaan. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) verwachtte al dat de huizenmarkt in de eerste drie maanden van 2013 weer in elkaar zou zakken, maar de realiteit blijkt nog teleurstellender dan de prognose.

Gisteren presenteerde de NVM de woningmarktcijfers voor het eerste kwartaal van dit jaar. Voorzitter Ger Hukken moest melden dat eind 2012 nog ruim 25.000 woningen werden verkocht door NVM-makelaars, maar dat de teller na drie maanden in 2013 op 17.500 verkochte woningen staat. Dat betekent een daling van iets meer dan 30 procent.

Het relatief goede vierde kwartaal van 2012 is volgens Hukker te danken aan de regelgeving rond de hypotheekverstrekking die sinds 1 januari 2013 is aangescherpt. "Veel huizenkopers hebben vlak voor de jaarwisseling nog snel hun slag geslagen." . Een groot aantal aankopen is naar voren gehaald en dat is merkbaar in het eerste kwartaal. Daarom bestempelt de belangenclub voor makelaars deze drie maanden als 'correctiekwartaal'.

Een andere trend die de lage verkoopcijfers verklaart, is dat mensen die hun huis hebben verkocht, niet meteen een ander huis terugkopen. Volgens de NVM huren ze eerst een woning, om zich vanuit deze rustige positie opnieuw op de koopmarkt te oriënteren.

Hukker verwacht dat de huizenprijzen in 2013 nog niet op een stabiel niveau uitkomen. "Toch is de bodem van de koopwoningmarkt in zicht. In 2014 zijn vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd," voorspellen de makelaars.

De NVM hoopt dat de huizenmarkt in rustiger vaarwater komt. "Het kabinet heeft in februari duidelijkheid verschaft met het woonakkoord", aldus Hukker. "Ik roep de overheid nu op om de woningmarkt verder met rust te laten en niet meer aan de knoppen te draaien. De markt moet uit zichzelf weer in balans komen. Volgens Hukker is de nieuwe werkelijkheid een woningmarkt met reëlere prijzen, waardoor vraag en aanbod weer langzaam naar elkaar toe groeien.

Het aantal te koop staande huizen en de tijd dat een woning te koop staat, lijken te stabiliseren. Oud aanbod wordt alleen verkocht als de prijs substantieel zakt. Hukker: "We zien dat veel huizen van de markt worden gehaald of tijdelijk worden verhuurd. Als iemand al heel lang een huis te koop heeft staan, zal de prijs flink omlaag moeten. Anders ben je kansloos."

Toch bereikt het aantal bezoekers van woningwebsite Funda.nl de laatste maanden recordhoogten. Potentiële kopers willen steeds minder betalen voor een koophuis, maar proberen de aantrekkelijkste krenten uit de pap te vissen. Hukker blijft postief over de toekomst: "De woningmarkt werkt eigenlijk hetzelfde als het weer. Het is te koud voor de tijd van het jaar, maar uiteindelijk wordt het wel weer lente."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden