Huizeninrichter: er komen er veel minder dan was afgesproken

Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM - Het bedrijf Atlant eist een schadevergoeding van enkele tonnen van de gemeente Amsterdam. Atlant richt in opdracht van de hoofdstad en van een aantal andere gemeenten in de regio huizen voor de vluchtelingen in.

Het bedrijf lijdt schade doordat er veel minder asielzoekers in de stad worden gehuisvest, dan was afgesproken.

Een woordvoerder van de Stedelijke woningdienst bevestigt dat er minder asielzoekers vanuit de (overvolle) opvangcentra naar Amsterdam komen, dan met het ministerie van justitie was overeengekomen.

De verantwoordelijkheid ligt bij justitie, zegt hij: “De procedures om van asielzoeker te 'promoveren' tot verblijfsgerechtigde zijn zo tijdrovend, dat er vertraging optreedt.”

Het afgesproken aantal van 2 000 vluchtelingen in 1993 en 1994 werd met moeite gehaald, zegt de woordvoerder. In 1995 moeten er in totaal 2 400 asielzoekers in Amsterdam komen wonen, maar er is nu al sprake van een 'forse' achterstand.

Woordvoerder F. Blom van Atlant wil niet bevestigen dat zijn bedrijf 400 000 gulden heeft geëist: “We zijn nog in onderhandeling.” Het gemeentelijk verzekeringsbedrijf behandelt de zaak.

De woordvoerder van de Stedelijke woningdienst acht de kans klein dat de gemeente de claim honoreert: “Wij zijn niet verantwoordelijk voor de vertraging. Dat is het rijk.”

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), die de asielverzoeken beoordeelt, kampt al maanden met een grote achterstand in de afhandeling van asielaanvragen. Uit een recente inventarisatie van 2 000 asielverzoeken door VluchtelingenWerk Nederland blijkt, dat 30 procent van de asielaanvragen langer dan een half jaar wacht op de eerste beschikking door de IND.

De norm daarvoor, die door justitie zelf is vastgesteld, is 28 dagen, maar die 'streefwachttijd' wordt slechts in 5 procent van de gevallen gehaald.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden