NieuwsStikstof

Huizenbouw Roermond gestopt door stikstofuitspraak

Het was slechts een kwestie van tijd, maar Roermond heeft de primeur: de bouw van 470 woningen is gesneefd op de ‘stikstofuitspraak’ van de Raad van State. De bouw is een te grote bedreiging voor de natuur.

Het is het zoveelste plan dat strandt door de uitspraak die de Raad van State eind mei. De hoogste bestuursrechter haalde toen een streep door de wijze waarop de overheid sinds 2015 de extra stikstofuitstoot van economische activiteiten vlakbij natuurgebieden compenseert. Die aanpak, het Programma Aanpak Stikstof (PAS), is niet bewezen effectief en dus in strijd met Europese regels. Allerlei plannen kwamen hierdoor al eerder in de knel, zoals de uitbreiding van diverse agrarische bedrijven bij wettelijk beschermde Natura-2000 gebieden. Maar ook de verbreding van snelwegen rond Utrecht, de opening van vliegveld Lelystad, de bouw op de voormalige vliegbasis Twente en de aanleg van een industrieterrein bij Delfzijl.

En nu dus de nieuwbouw van 470 woningen in Roermond. Tegen die bouw, gepland tussen de beschermde natuurgebieden het Roerdal en het Swalmdal, was bezwaar aangetekend door lokale milieuorganisaties en enkele omwonenden. De bouw en alle autoverkeer daaropvolgend, leidt tot teveel stikstof, betoogden zij, wat weer een te grote wissel trekt op de natuurgebieden. Het betreft hier bijzonder cultuur- en natuurhistorisch landschap, met specifieke biotopen voor beschermde dieren zoals de knoflookpad (Roerdal).

De Raad van State vernietigde woensdag ook de plannen van Wageningen en Boxtel, eveneens omdat daarin onvoldoende rekening was gehouden met het natuurbelang. Wageningen wilde een kennis- en innovatiecentrum bouwen, Boxtel een nieuwe verbindingsweg.

De bouwsector liet al eerder weten zich grote zorgen te maken over de gevolgen van de ‘stikstofuitspraak’ van de Raad van State. De vrees bestaat dat elk nieuwbouwproject in de omgeving van een van de 160 beschermde natuurgebieden stukloopt, met alle (financiële) gevolgen van dien. De stikstofuitspraak houdt ook Den Haag bezig, waar de ministers Carola Schouten (landbouw), Cora van Nieuwenhuizen (verkeer) en Kajsa Ollongren (binnenlandse zaken) een oplossing pogen te vinden. Zij hebben een crisisteam ingesteld en een commissie, die binnenkort met een advies moet komen. 

Lees ook: 

Nieuwbouw stokt door stikstofuitspraak: ‘Als dit doorgaat, ligt Nederland straks plat’

De recente stikstofuitspraak raakt de woningbouw hard. Projecten liggen stil of zijn geschrapt.

Het kaartenhuis is ingestort. Wat nu met het stikstofprobleem?

Wat ging er mis bij de Nederlandse aanpak van stikstof? En hoe moet het verder nu allerlei bouwprojecten niet toegestaan zijn?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden