Huizen weigert aanvankelijk naam van trappende toeschouwer aan KNVB door te geven

HARDERWIJK - In de eerste klasse B leverde de door VVOG met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen Huizen uiteindelijk evenveel gesprekstof op als de hoeveelheid woorden die er vooraf verspild was om het duel te laten doorgaan.

Donderdagmiddag voerden de voorzitters van beide verenigingen nog een act voor twee heren op onder regie van competitieleider Daan Schotting rond het thema van de onbekende supporter van Huizen, die er van wordt verdacht vorige week na de nederlaag tegen Sparta Nijkerk, scheidsrechter Nulle tegen de schenen te hebben geschopt.

Toen woensdag ten burele van de KNVB duidelijk werd dat de door Huizen verstrekte informatie niet de naam van de trappende toeschouwer bevatte, kreeg de secretaris van VVOG de volgende dag telefonisch bericht dat op reglementaire gronden de wedstrijd van zaterdag van het programma was geschrapt.

Niet gehinderd door kennis van procedures maakte voorzitter Rino van Steenis bezwaar tegen het uitstel. In de telefonische protestronde, die hij jegens de Harderwijkers ondernam, kwam hij ook Huizen-collega Henk de Lange tegen, die voor de druk bezweek. Per fax werd de naam van de zich misdragende supporter alsnog in Zeist bekend, waarna Daan Schotting de wedstrijd weer op het programma plaatste. Te laat overigens om de schriftelijke bevestiging van de uitgestelde wedstrijd te onderscheppen, zodat die door de feiten achterhaalde mededeling vrijdag toch in Harderwijk arriveerde.

Rino van Steenis en Henk de Lange konden elkaar zaterdag voor aanvang wel vinden in hun selectieve verontwaardiging over de toepassing van de reglementen. Die eensgezindheid bleef door het resultaat en het verloop van de wedstrijd op bestuurlijk niveau onaangetast. Maar op het voetbalveld had na anderhalf uur een scheiding der geesten plaats gevonden. Daar stonden de technische leiders vooral in hun visie op de gebeurtenissen uit de blessuretijd van de tweede helft lijnrecht tegenover elkaar. Namens Huizen zag trainer Eltjo Kapenga zich op de valreep een doelpunt en dus een gelijkspel onthouden. Bij de inleidende vrije schop had hij naast de keeper nog een verdediger op de doellijn tussen de palen zien staan. Scheidsrechter De Wit volgde echter het advies van zijn voor buitenspel vlaggende grensrechter op, zodat de doeltreffende kopbal van Marcel van Vark slechts de inleiding vormde van enig gekrakeel.

Evert-Jan Jansen, in vervlogen tijden topscorer van VVOG en als trainer van het tweede elftal voor enkele weken de vervanger van de zieke Jan Verheyen, zorgde met een nuchtere opmerking voor meer dan voldoende tegenwicht voor de lezing van de trainer van Huizen.

"Ik heb er niet op gelet en ook niet kunnen zien, maar het lijkt mij niet waarschijnlijk dat in die situatie een verdediger zo dom is om op de doellijn te gaan staan" , aldus Jansen.

De conclusie dat het er in Harderwijk allemaal heel spannend aan toe ging, is overigens een voorbarige. In de eerste helft viel er zelfs helemaal niets te beleven, waardoor die ene onbeschofte en onbestrafte kniestoot van Johan Zeeboer tegen de borst van Raymond Brandes extra relief kreeg. "Toch hebben we in die periode goed vanuit de organisatie gespeeld. VVOG kreeg toen geen enkele kans" , blikte Eltjo Kapenga terug. Maar hij bleek ook oog voor verhoudingen te hebben, want hij gaf toe dat zijn elftal na de door Raymond Brandes vlak na de hervatting gemiste strafschop voortdurend om een afstraffing vroeg en dat een score van 5-0 niet misstaan zou hebben.. De spelers van VVOG kregen dus alle gelegenheid zich te revancheren voor de smadelijke 102 nederlaag in de uitwedstrijd tegen Huizen. Zij bleven nu echter steken in die omslachtige afronding van Marcel de Haan en die prachtige boogbal van Gerlof Kwakkel, waarna Michel Troost de illusie van spanning nog even mocht oproepen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden