Weblog

Huizen krijgen over paar jaar geen gasaansluiting meer

Buurman Sjef Ramakers: veel zonnepanelen, geen gasaansluiting en al wel een warmtepomp; klaar voor de toekomst. Beeld
Buurman Sjef Ramakers: veel zonnepanelen, geen gasaansluiting en al wel een warmtepomp; klaar voor de toekomst.

Oei, ik moet opschieten met isoleren en eigen energie opwekken. Nederland, het land dat economisch zo'n beetje drijft op zijn gasbellen, schaft over een jaar of acht de gasaansluiting naar particuliere woningen af.

Dat zegt althans Peter Molengraaf. Hij is de topman van Alliander, Nederlandse grootste gasbuisbeheerder, en heeft dus enig recht van spreken. Bijna de helft van de Nederlandse huizen zit nu nog vast aan een Alliander-buis (en Alliander stroomkabel).
Gas is straks niet meer nodig in huis, en zelfs de schoonste HR++ ketels zijn volgens de Alliander-man naar toekomstige normen nog te vervuilend. Vanaf 2020 denkt hij het gasleidingnet in Nederland te gaan afbouwen. Dat zal dus niet meteen bij u en mij uit huis gehaald worden, maar toch...
Molengraaf spreekt zijn verwachting uit in Wattnu, een nieuw en interessant programma over onze energietoekomst van RTL7. Elke zondagochtend is er een nieuwe aflevering, die dan de rest van de week wordt herhaald. Tot nu toe wat mij betreft aantrekkelijk door zijn gevarieerdheid.

Verstrekkende gevolgen
Volgens Alliander gaan we onze huizen steeds beter isoleren en zullen nieuwe huizen zelfs energieneutraal gebouwd gaan worden. Verwarmen hoeven we amper nog en als het toch moet, doen we het straks elektrisch via warmtepompen. Dan is het zonde om nog voor veel geld gasbuizen in straten te leggen en op huizen aan te sluiten.
Het is wat mij betreft een opmerkelijke voorspelling, één met verstrekkende gevolgen, en toch ook één die het nieuws nog niet lijkt te hebben gehaald. Misschien wel omdat Molengraaf het een half jaar geleden ook al zei in een interview met het Financieele Dagblad. Ook toen heeft hij er volgens mij geen nieuwsstorm mee veroorzaakt, zelfs niet eens een vraag in de Tweede Kamer (verbeter me aub als ik me hierin vergis).

Zojuist heeft AgentschapNL, onderdeel van het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie, toevallig het rapport Op weg naar minimum energie woningen doen verschijnen. Daarin wordt ook al voorspeld dat uw gasaansluiting haar langste tijd heeft gehad.
En het gaat echt hard, want een uurtje later maakte het Smart Energy Collective bekend dat Gorinchem de eerste 'All Electric' wijk van Nederland krijgt (zie punt 3 in dit persbericht).

Kunstmatig aardgas
Wat mij betreft klinkt het logisch wat Molengraaf en AgentschapNL beweren. Ik werk thuis zelf immers geheel vrijwillig mee aan het uitkomen van zijn voorspelling. En mijn buurman heeft een nieuw huis laten bouwen waar al geen gasbuis meer heen loopt en nu veel zonnepanelen op staan.
Maar. Ik vraag me toch ook af of het wel 100 procent verstandig is. Zo zoeken we op dit weblog voortdurend naar mogelijkheden om de zomerse overvloed aan stroom van onze zonnepanelen op te slaan voor gebruik in de winter. Een van de, meer realistische?, mogelijkheden is de zomerstroom te gebruiken om uit water waterstof te maken en met dag gas, samen met CO2, kunstmatig aardgas te produceren dat je maanden kunt opslaan. En wie weet welke slimme biogasbronnen er nog worden aangeboord.
Dat is mooi klimaatneutraal allemaal. Maar dan moet je wel gasleidingen hebben naar de HR+++ (of is het straks ++++?) ketels bij mensen thuis. De nieuwste huizen zijn dan wel energieneutraal, maar voorlopig denk ik dat de meeste woningen nog tientallen jaren een cv nodig zullen hebben. Of ben ik nou te pessimistisch?

Twitter
Ik heb sinds een week een Twitter-account gericht op mijn energie-activiteiten. Volg me via @VincentDekker4.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden