Huitema boekt eindelijk succes

REUTTE (ANP) - Lammert Huitema heeft de snelheid in zijn benen terug. De 35-jarige marathonschaatser uit Roden wachtte sinds de natuurijsperiode in Nederland op een aansprekend succes. Hij vocht als een terriër, maar viel steeds buiten de prijzen. In Oostenrijk kwam daar verandering in.

Huitema veroverde zaterdag op de Plansee de open Nederlandse titel. Hij versloeg in de eindsprint tien medevlchters. Rob van Meggelen en Jan Eise Kromkamp werden tweede en derde.

Na de natuurijsperiode en de Elfstedentocht in Nederland was de open titelstrijd op het bergmeertje bij de plaats Reutte een beetje mosterd na de maaltijd. Elfstedenwinnaar Henk Angenent en de nummer twee, Erik Hulzebosch, lieten de wedstrijd over 100 kilometer schieten.

De weersomstandigheden waren optimaal. De ijskwaliteit was van minder gehalte. De toplaag zat vol scheuren, waardoor veel valpartijen ontstonden. Toch werd behoorlijk hard gereden. Huitema liet na 100 kilometer een tijd van 2 uur 57 minuten en 37 seconden voor zich noteren. Het peloton brak na 60 kilometer. Elf schaatsers vonden elkaar en werden niet meer achterhaald. In de omvangrijke kopgroep waren temporijders als Piet Kleine, Lammert Huitema, Jan Eise Kromkamp en de Nederlands kampioen op Nederlands natuurijs Bert Verduin vertegenwoordigd. De samenwerking was goed, zodat de achtervolgers achter de feiten aan bleven hobbelen.

In de finale hield Kleine het tempo hoog voor zijn ploegmaat Huitema. Niemand haalde het derhalve in zijn hoofd te demarreren. Huitema won de eindsprint met gemak. “Ik trok de spurt van kop af aan. Kleine heeft goed werk voor me verrricht. Ja, deze titel is mooi. Maar het is natuurlijk toch veel mooier dat je zo'n wedstrijd in Nederland wint. Dat spreekt veel meer tot de verbeelding.

Peter de Vries maakte na vijf weken afwezigheid zijn rentree in het marathonpeloton. De rijder uit het Friese Luxwoude brak tijdens de Elfstedentocht zijn linker schouder. Op de Plansee reed hij de hele wedstrijd met zijn linker hand op de rug. De Vries eindigde als zeventiende en gaat zich dit seizoen helemaal richten op de alternatieve Elfstedentocht in het Finse Oulu.

Bij de vrouwen ging de titel naar Klasina Seinstra. De winnares van de Elfstedentocht liet Baukje Bron en Marjon Borst achter zich.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden