Huiswerk

Het is een fijne steek onder water, het stuk van Theo van der Meer in het Tijdschrift voor Biografie.

In 2006 schreef een Commissie van Drie een rapport over het oorlogsverleden van Piet ('Meneer Beerta') Meertens: 'Bevindingen over P.J. Meertens op grond van literatuur en geraadpleegde bronnen'. Daarin melden de heren van de KNAW dat Meertens onbekommerd homoseksueel was geweest, en verder 'ambivalent' in de oorlog. Grijs, dus, maar niet zo fout dat het Meertensinstituut zijn naam zou moeten veranderen.

Van der Meer, die werkt aan een biografie over Meertens, toont aan dat de 'bevindingen' over Meertens' vrijmoedige omgang met jongens 'niet op raadpleging van de bronnen, de dagboeken, gebaseerd kan zijn'; de man was juist een tobberige homo die klaagde over zijn 'doorn in het vlees'.

Volgens Van der Meer heeft de KNAW-commissie haar huiswerk niet gedaan; ook andere relevante bronnen hebben ze niet bekeken, zegt Van der Meer desgevraagd. Hadden ze die wel gelezen, dan was een ander beeld van Meertens ontstaan, zegt hij. Welk? "Minder grijs." Maar welke kleur precies? "Dat leest u straks in mijn biografie."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden