Huiswerk over hinder spoor Zevenaar moet opnieuw

Beeld ANP XTRA

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur krijgt 12 weken de tijd om te laten zien dat de hinder door trillingen, veroorzaakt door een derde spoor tussen Zevenaar en de Duitse grens, aanvaardbaar is. Ze moet daarvoor beter inzicht geven in nieuwe berekeningen.

Dat heeft de Raad van State vandaag bepaald in een zaak die was aangespannen door aanwonenden van de nieuwe spoorlijn en camping Rivo Torto in Babberich (Gelderland). Volgens de hoogste bestuursrechter heeft de staatssecretaris onduidelijke meetgegevens gebruikt bij het vaststellen van het tracébesluit voor de spooraansluiting met Duitsland.

De Raad van State floot het ministerie in oktober vorig jaar ook al terug op hetzelfde punt. Het ging toen om ingrijpende spooraanpassingen in het centrum van Arnhem. Vanwege die uitspraak paste het ministerie de cijfers over het spoorvak Zevenaar - Duitse grens wel aan, maar volgens de bestuursrechter is onduidelijk welke cijfers daarvoor zijn gebruikt.

Pas als het huiswerk opnieuw is gedaan, neemt de Raad van State een besluit over eventuele schade die omwonenden lijden door aantasting van woon- en leefklimaat en over bedrijfsschade die de camping meent op te lopen.

Het baanvak Zevenaar - Duitse grens is volgens het ministerie 'een cruciale schakel' in de railverbinding van Nederland met Duitsland. Het dient zowel voor reizigers- als voor goederenvervoer vanuit de Randstad naar Italië en het Duitse achterland. Nederland en Duitsland verwachten dat er in 2020 zo'n 160 goederentreinen per dag de grens zullen passeren. Als er geen derde spoor bij Zevenaar komt, is er voor zeker 40 treinen geen plaats.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden