OpinieZorg

Huiskamergesprekken ‘laatste levensfase’ kunnen zinvoller

Jammer, aldus expert palliatieve zorg Rob Bruntink, dat de huiskamergesprekken over de laatste levensfase zo sterk gekoppeld zijn aan thema's waar het kabinet mee worstelt.

Het is jammer dat de huiskamergesprekken over ‘de laatste levensfase’ uitsluitend zijn gericht op thema’s die het kabinet interessant vindt.

In Arnhem, Rotterdam, Zwolle en Nijmegen vinden op initiatief van het kabinet huiskamergesprekken over ‘de laatste levensfase’ plaats (Trouw, 15 februari). “Waarom is het voor u belangrijk om het gesprek over het levenseinde te voeren”, is de eerste vraag die de gespreksleiders van de bijeenkomsten aan de deelnemers stellen. Uit allerlei eerdere onderzoeken die daarnaar gedaan zijn heb ik ooit een toptien van ­redenen samengesteld.

Zo is voor mensen bij wie sprake is van een ernstige, levensbedreigende ziekte van belang duidelijk te maken wat hun wensen zijn, zodat zorgverleners hun best kunnen doen die wensen te realiseren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan thuis sterven of niet. Andere belangrijke reden is dat er veel op je afkomt als je ernstig ziek bent. Thema’s als doorbehandelen, reanimatie, donatie en euthanasie vragen om een keuze; hoe meer je daar vooraf al over hebt nagedacht en gesproken, hoe beter je op die keuze bent voorbereid. Ten derde: het geeft mensen ook rust om over het levenseinde te praten, omdat het kan uitnodigen een aantal zaken te regelen die belangrijk voor je zijn, zoals het testament of de uitvaart.

Geen intiemer gespreksonderwerp dan je eigen sterfelijkheid

Voor wie niet ernstig ziek is gelden andere voordelen van dat gesprek over de dood. Het belangrijkste is waarschijnlijk dat een gesprek met je partner, je kind, je vader/moeder of je beste vrienden/innen een sterk, verbindend effect heeft. Er is nauwelijks een intiemer gespreksonderwerp dan je eigen sterfelijkheid.

De huiskamergesprekken kennen helaas een belangrijke vooringenomenheid. Volgens de overheidswebsite dialooglaatstelevensfase.nl wil men over drie thema’s de meningen van burgers verzamelen: euthanasie, voltooid leven en waardig ouder worden. Twee van de drie onderwerpen zijn sterk gekoppeld aan de politieke thema’s waarmee het kabinet worstelt. Waarom wil men niets weten over andere thema’s in de laatste levensfase, zoals de kwaliteit en beschikbaarheid van palliatieve zorgverlening, hospicezorg, palliatieve sedatie of de mate waarin van naasten wordt verwacht dat zij mantelzorg verlenen in die laatste levensfase?

De huiskamergesprekken zouden zinvoller zijn als de agenda’s vooraf niet zo dichtgetimmerd waren door het kabinet.

Lees ook

Wat het kabinet wil met intieme huiskamergesprekken over ‘de laatste levensfase’

Het kabinet kiest voor een intieme setting voor een intiem onderwerp. Vandaag starten de huiskamergesprekken over ‘de laatste levensfase’. Wat is daarvan het doel?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden