Huisjesmelker krijgt Stef Blok op zijn dak

Minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst kijkt rond op de bouwplaats van The Student Hotel in Amsterdam. Beeld ANP
Minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst kijkt rond op de bouwplaats van The Student Hotel in Amsterdam.Beeld ANP

Huisjesmelkers en uitbuiters van Oost-Europeanen krijgen de hete adem van minister Stef Blok (wonen) in de nek. Stoppen ze veel te veel mensen in een woning of laten ze hun panden verkrotten, dan kunnen ze rekenen op een forse boete of een verhuurverbod, kondigt hij vandaag in Trouw aan.

De gemeente kan hen zelfs dwingen het beheer uit handen te geven en op hun kosten de woning laten opknappen. Voor deze 'stevige aanpak' scherpt Blok de Woningwet aan.

Het kabinet beantwoordt hiermee de roep uit Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Utrecht en andere grote steden om meer steun in de rug bij het verbeteren van de leefbaarheid in oude wijken. Ze blijven kampen met onaanvaardbare situaties, zoals beschimmelde huizen, wietplantages en overbewoning. Het komt niet zelden voor dat een driekamerappartement door tien arbeidsmigranten wordt bewoond, die allemaal per bed hoge huren moeten betalen.

De mogelijkheden tot ingrijpen zijn volgens de gemeenten te beperkt en leiden vaak tot omslachtige en juridische procedures. De huidige maatregelen zijn ook niet opgewassen tegen pandjesbazen. Na aangepakt te zijn op de ene plaats, duiken ze weer elders op, waar ze de leefbaarheid en veiligheid van huurders en buurten op het spel zetten.

Met de aanscherping van de wet heeft het kabinet vooral deze recidivisten op het oog; lieden die structureel de wet overtreden en bewust de zaak laten verloederen om zo veel mogelijk winst te behalen. De gemeenten en hun inspectiediensten gaan hen dicht op de huid zitten, wil Blok. Als een eigenaar na de gebruikelijke aanschrijving geen actie tot verbetering onderneemt, volgt een bestuurlijke boete, die kan oplopen tot 19.500 euro.

Een stap verder gaat het verhuurverbod: net als bij een openbare verkoping wordt dan een plakkaat op de woning geplakt dat die woning (of een deel ervan) niet mag worden verhuurd. Heeft een eigenaar zo'n verhuurverbod aan zijn broek, dan is het een stuk gemakkelijker om hem elders op dezelfde manier aan te pakken. Nu moet de gemeente iedere keer bij nul beginnen. Zo werkt het ook bij het nog zwaardere middel van beheerovername. Is het beheer van een verwaarloosd pand op gezag van de gemeente overgenomen door bijvoorbeeld een corporatie, dan is het eenvoudiger om hetzelfde te doen bij een volgend pand van dezelfde pandjesbaas.

Blok wil niet zo ver gaan als gemeenten hebben voorgesteld. Die hadden gevraagd om de mogelijkheid in één klap een verhuurverbod op te leggen voor alle panden van een malafide verhuurder. Maar zo'n vergaande maatregel zou volgens juristen al snel in botsing komen met het Europees recht. Vandaag begint Blok de officiële raadplegingsronde om de wetswijziging nog voor de zomer aan de Tweede Kamer te kunnen voorleggen. De aanscherping van de wet moet per 1 juli 2014 ingaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden