'Huishoudhulp moet ondergoed strijken'

Zorginstelling maakt afspraken om overdreven zorg te voorkomen

Inwoners die er op staan dat ondergoed en bedlinnen wordt gestreken, of willen dat de logeerkamer elke week wordt gestofzuigd. Dat zijn voorbeelden die zorgorganisatie Opella in Veenendaal tegenkwam toen ze een groot deel van haar cliënten thuis bezocht.

Dat bezoeken van mensen die huishoudelijke hulp ontvangen was nodig omdat Opella het indiceren van inwoners met een zorgbehoefte van de gemeente heeft overgenomen. Deed de gemeente dat in veel gevallen per telefoon, Opella bezoekt de mensen thuis. Een scherp oog voor onnodig verleende zorg is nodig, omdat de budgetten krimpen.

Na 250 thuisbezoeken concludeert Opella dat 150 inwoners te veel zorg hebben gehad, soms een beetje, soms veel te veel. "Hoewel er ook mensen waren die te weinig zorg kregen, is de gemeente ver mee gebogen met de wensen van haar inwoners", zegt Ineke van Leeuwen, die de operatie leidt. "Sommige mensen kregen vier uur in de week huishoudelijke hulp voor een flatje van nog geen negentig vierkante meter."

De eisen die mensen stellen aan de huishoudelijke hulp zijn volgens Van Leeuwen soms onrealistisch. "Ik ken een voorbeeld van een vrouw die naar de gemeente belde omdat de huishoudelijke hulp het in haar ogen niet goed had gedaan. De hoorn van de telefoon bleek te zijn vergeten tijdens het afstoffen."

De lijst met eisen is langer. "Mensen willen bijvoorbeeld dat we hun ondergoed en bedlinnen strijken. Of dat we de vaat afspoelen, afwassen, en dan nog eens afspoelen. Of dat we de vloer twee keer per week dweilen. Veel ouderen willen bijvoorbeeld dat de ramen élke week worden gezeemd. We komen ook tegen dat familie 's avonds op de koffie komt, en dat wij dan de volgende ochtend de afwas mogen doen. Die familie kan ook best zelf even de afwas doen."

Volgens Van Leeuwen hangt de lijst eisen die sommige mensen stellen samen met twee factoren: de leeftijd, en de ligging van Veenendaal op de bible-belt. "In huishoudens waarin mensen 70+ zijn, heeft de vrouw doorgaans het huishouden gedaan. Ze is dus gewend daar de hele week mee bezig te zijn: de matrassen naar buiten, de grote schoonmaak, de linnenkast keurig gestreken. Dat niveau willen mensen vasthouden, ook nu ze het zelf niet meer kunnen. Je kunt je afvragen of de gemeenschap dat moet betalen."

Nu een deel van de ouderen het met een uurtje zorg minder moet doen, hebben twintig inwoners een klacht bij de gemeente ingediend.

Ze weigeren het contract met Opella te tekenen. Het gros wil echter óók niet naar een andere thuiszorgorganisatie, omdat ze medewerkers van Opella soms al decennia over de vloer hebben. Volgens Van Leeuwen zou de keuze voor een andere zorgorganisatie niets veranderen, omdat ook andere instellingen minder geld krijgen.

Het is denkbaar dat er vanaf 2015 nóg meer uren vanaf gaan als het kabinetsplan doorgaat 40 procent op huishoudelijke hulp te bezuinigen. Van Leeuwen: De kans is groot dat we dan nog meer moeten snijden. Dan houden sommige mensen misschien niet veel meer over."

Ik betaal er toch voor?
Het is lastig dat de eigen bijdrage van veel cliënten niet daalt als ze minder zorg krijgen, zegt manager Ineke van Leeuwen van zorgorganisatie Opella. Die eigen bijdrage wordt vastgesteld door het CAK (Centraal Administratie Kantoor). Voor 4 uur per week is dat bijvoorbeeld tachtig euro per vier weken. Maar als mensen alleen een AOW'tje hebben, hoeven ze van het CAK maar 12 euro te betalen. Krijgen ze dus minder zorg, en daalt hun eigen bijdrage van tachtig naar zestig euro, dan zullen ze daar in hun portemonnee niets van merken. "Omdat de eigen bijdrage niet meedaalt denken ze dat ze ervoor betalen, en dat ze er recht op hebben, zegt Van Leeuwen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden