Huiselijk geweld wordt strafbaar in Pakistan

© ThinkStock Beeld
© ThinkStock

De Pakistaanse Senaat heeft vandaag unaniem een wet goedgekeurd waardoor huiselijk geweld strafbaar wordt. Mannen die hun vrouw of kinderen mishandelen, kunnen minimaal zes maanden celstraf tegemoet zien en een boete van 830 euro krijgen.

ANP/Redactie

De wet, die in 2009 al werd goedgekeurd door de Nationale Assemblee (de Tweede Kamer van Pakistan), beschermt ook geadopteerde kinderen, werknemers en huisgenoten tegen mishandeling. Onder huiselijk geweld valt volgens de nieuwe regels niet alleen mishandeling, maar ook opsluiting, intimidatie en het onthouden van geld aan een partner.

Zodra president Asif Ali Zardari zijn handtekening zet, treedt de wet in werking. Tot nu toe kon de politie niets doen tegen geweld in gezinnen, omdat het werd gezien als een huiselijke kwestie.

Volgens mensenrechtenorganisaties worden vrouwen in Pakistan nog veel gediscrimineerd. Ze krijgen vaak te maken met mishandeling, maar ook met eerwraak. Een vrouw wordt dan om het leven gebracht omdat ze de familie te schande heeft gemaakt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden