UpdatesCoronavirus
Huisartsenvereniging: minister komt vaccinatieafspraken niet na
Dit is het coronaliveblog van dinsdag 12 januari. Hier leest u de updates van gisteren, onze belangrijkste artikelen over de pandemie – waaronder actuele cijfers – vindt u hier.
-
Huisartsenvereniging: minister komt vaccinatieafspraken niet na
Ondanks eerdere afspraken die de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft gemaakt met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, kunnen huisartsen toch niet in januari al gevaccineerd worden tegen Covid-19. Dit is een besluit van minister Hugo de Jonge, meldt de vereniging dinsdag.
"De minister laat de huisartsen en daarmee hun patiënten in de kou staan", stelt Ella Kalsbeek, voorzitter van de LHV. De vereniging betreurt de beslissing omdat er "een haalbare oplossing was gevonden waarbij huisartsen die onmisbaar zijn in de spoedzorg snel konden worden ingeënt."
Begin deze maand werd bekendgemaakt dat ook huisartsen met prioriteit een vaccinatie zouden krijgen. Dat gebeurde kort nadat VWS had laten weten zorgpersoneel in de acute zorg voorrang te geven. In de eerste berichten werden huisartsen aanvankelijk niet genoemd, waarna LHV overleg voerde met VWS.
Dat huisartsen nu toch geen prioriteit krijgen, noemt Kalsbeek onbegrijpelijk. "De minister laat de kans liggen om snel de huisartsen in de frontlinie te beschermen en daarmee ook de verzekering dat een grote groep kwetsbare patiënten op hun huisarts kan blijven rekenen."
-
Wethouders: de achterstanden van leerlingen worden te groot
De kansenongelijkheid tussen kinderen wordt door de coronamaatregelen zo ernstig versterkt, dat de onderwijswethouders van de vier grootste Nederlandse steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag minister Slob oproepen tot een nationaal actieplan voor de jeugd. Liever dan incidentele subsidie, willen zij een aanpak voor de langere termijn. Lees hier meer.
-
Brabant ziet definitief af van carnaval
Brabant zet definitief een streep door het carnaval van 2021. Dat hebben de Brabantse veiligheidsregio's dinsdag gemeld.
De veiligheidsregio's stellen dat ze geen andere keuze hebben nu het kabinet de lockdown met drie weken heeft verlengd, het aantal besmettingen nog steeds te langzaam daalt en het met de ziekenhuizenopnames nog niet de goede kant opgaat. "Ondanks de lockdown die sinds 16 december 2020 geldt, ondanks de inzet van zoveel van u. We snakken allemaal naar meer ruimte, letterlijk en figuurlijk, maar het zit er op dit moment simpelweg niet in", aldus de veiligheidsregio's.
De veiligheidsregio's beseffen dat veel Brabanders teleurgesteld zijn en dat het nu zaak is "vol te blijven houden met de blik gericht op betere tijden".
In december had de Brabantse Carnavals Federatie al gemeld dat carnaval in Brabant dit jaar uitsluitend in huiselijke kring zou worden gevierd vanwege het coronavirus. De federatie liet weten dat er livestreams worden ontwikkeld met troonredes van prinsen, buuts (carnavalesk cabaret) en films van vorige carnavalsvieringen.
-
CBR stelt nog eens 120.000 examens uit
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) stelt nog eens 120.000 examens, toetsen en rijtesten uit. Dat is bovenop de 190.000 geannuleerde examens en testen uit de periode van 15 december tot en met 19 januari, aldus het CBR.
In ieder geval tot en met 9 februari worden geen examens en toetsen meer afgenomen. De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zouden eerst tot en met 19 januari duren. Die worden nu met drie weken verlengd.
Na de verlengde lockdown kunnen alle examens, toetsen en testen zonder extra kosten worden ingehaald. Voor het inhalen heeft het CBR tot en met 15 mei plekken vrijgehouden. Hiervoor kan na de dag van uitstel meteen een reservering worden gemaakt. Plekken voor nieuwe examens, toetsen en rijtesten kunnen voorlopig worden gereserveerd voor de periode na 17 mei.
-
De verlengde lockdown: dit zijn de maatregelen
De lockdown wordt met drie weken verlengd. Wat dat precies voor u betekent, leest u hier.
-
Waarom de avondklok een optie is
Het kwam niet uit de lucht vallen dat er geen ruimte is voor versoepeling van de lockdown, met het oog op de de situatie in de zorg. Zoals verwacht, en eerder al uitgelekt, werd de lockdown dinsdag met drie weken verlengd. Minder mensen hielden er waarschijnlijk rekening mee dat ook een verzwaring van de maatregelen door het kabinet werd besproken, zoals de invoering van een avondklok. Deze werd dinsdag niet aangekondigd, maar wel achter de hand gehouden.
Waarom dit een logische optie is, leest u hier.
-
Vaccineren in verpleeghuizen kan 18 januari beginnen
In verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg kan op 18 januari begonnen worden met het vaccineren van de bewoners tegen het coronavirus, zegt zorgminister Hugo de Jonge. Dat is twee weken eerder dan voorzien. Thuiswonenden komen vanaf medio februari aan bod, van oud naar jong.
Een kritische Tweede Kamer drong vorige week in het coronadebat sterk aan op eerdere vaccinatie van kwetsbare ouderen. Mede dankzij een extra bestelling vaccins van Pfizer en het vooruitzicht dat mogelijk al deze maand het middel van AstraZeneca op de markt wordt toegelaten, kan De Jonge aan die wens tegemoetkomen.
"Voor de snelheid zijn we afhankelijk van de levering", zegt De Jonge. "We kiezen er bewust voor de meest kwetsbare mensen te beschermen. Als we ziekte willen voorkomen en de zorg overeind willen houden, gaan zij voor." Als alles meezit zijn volgens de minister voor de zomer alle kwetsbare mensen ingeënt. In het najaar kan naar verwachting de hele bevolking beschermd zijn.
-
Meer grootschalige tests
Minister De Jonge kondigde grootschalige coronatests aan in Dronten, Bunschoten en de Rotterdamse wijk Charlois.
Gisteren kondigde de GGD alle inwoners van de gemeente Lansingerland uit te nodigen voor een coronatest, na een lokale uitbraak van de Britse variant van het virus.
-
De Jonge verwacht dat Britse mutatie coronavirus overhand krijgt
De Britse variant van het coronavirus zal waarschijnlijk de overhand krijgen in Nederland. Dat zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) tijdens de persconferentie.
Nu is die virusmutant in Nederland nog maar verantwoordelijk voor een paar procent van het totaal aantal besmettingen, maar dat zal volgens De Jonge waarschijnlijk niet zo blijven. "Wie de dramatische berichten en beelden uit Londen op zich laat inwerken weet: het kan heel snel veel erger worden", aldus de minister.
De Britse variant is voor zover bekend niet schadelijker dan eerdere coronavarianten, maar wel besmettelijker. Volgens De Jonge bestaat twee tot vijf procent van de coronabesmettingen uit de Britse variant, er zijn zo'n honderd gevallen in beeld bij de GGD waarvan de helft in de gemeente Lansingerland.
-
'Blijf in Nederland tot en met maart'
Over het negatieve buitenlandse reisadvies zei premier Rutte dat nog te veel mensen het vliegtuig pakken naar het buitenland. "Blijf in Nederland tot en met maart, boek geen reizen", benadrukte de premier. Tenzij een zakelijke reis van groot economisch belang is, of in het geval van ernstige familieomstandigheden.
-
Basisscholen misschien eerder open, avondklok genoemd als mogelijkheid
Het kabinet kijkt naar het eerder openen van basisscholen en kinderopvang, op maandag 25 januari. Het probleem is dat nog niet duidelijk is of en hoe besmettelijk de Britse variant van het coronavirus. Volgende week hoopt het kabinet meer duidelijkheid te geven over de opening van de basisscholen.
Lees ook: Deze rector wil niets liever dan dat de scholen weer open kunnen: ‘Waar is Arie Slob?’
Het OMT houdt de avondklok als optie op tafel, ook Rutte noemde dat dit veel kan opleveren omdat de thuissituatie een bron van besmettingen blijkt te zijn. Het kabinet heeft het OMT gevraagd om een spoedadvies, dat wordt volgende week verwacht.
Lees ook: Wat heeft een avondklok voor nut?
-
Lockdown verlengd, nieuw economisch steunpakket
De lockdown wordt verlengd met drie weken, maakte premier Rutte vanavond bekend op een persconferentie. De cijfers dalen niet snel genoeg, zei de premier, en er zijn grote zorgen over de Britse variant van het coronavirus. "De beelden uit Engeland zijn verontrustend."
Het wordt steeds moeilijker vol te houden, zei Rutte over de verlengde lockdown. Voor ondernemers, voor jongeren, voor mensen die hun familie niet kunnen zien. Hij sprak over hartverscheurende verhalen van ondernemers en winkeleigenaren. "We kunnen niet alle pijn wegnemen." Maar er is, dankzij het vaccin, licht aan het einde van de tunnel. Rutte zei verder dat het duidelijk is dat er meer steun nodig is voor ondernemers, "een kwestie van fatsoen." "Niet alleen omdat het om veel banen gaat, maar ook om de dorpen en steden levendig te houden." Het kabinet overlegt daarom over een nieuw steunpakket.
-
Kijk live
Live kijken naar de persconferentie over de coronamaatregelen vanaf 19 uur kan hier.
-
Proefevenementen uitgesteld wegens Britse variant coronavirus
De proeven met evenementen worden voorlopig uitgesteld. De vier evenementen die later deze maand zouden plaatsvinden met honderden bezoekers worden op de lange baan geschoven vanwege de Britse variant van het coronavirus, zeggen Haagse bronnen.
De in december aangekondigde proeven zouden duidelijk moeten maken wat er nodig is om meer evenementen door te kunnen laten gaan in coronatijd. Twee voetbalwedstrijden, waarbij 1500 supporters aanwezig mochten zijn, een zakelijk congres en een show van cabaretier Guido Weijers voor 500 man publiek werden aangewezen als test.
Stuurgroep Fieldlab ging er eerder nog vanuit dat de tests door zouden gaan, ook als het niet mogelijk zou zijn met grote groepen samen te komen.
-
38.000 medewerkers in de acute zorg gevaccineerd
Nog eens 4000 medewerkers in de acute zorg hebben dinsdag een vaccinatie tegen het coronavirus gekregen, meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Daarmee zijn er na zeven dagen prikken nu in totaal 38.000 medewerkers ingeënt.
De Nederlandse ziekenhuizen ontvingen maandag hun laatste zending vaccins vanuit het landelijk distributiepunt in Oss. Deze lading kan tot en met vrijdag gebruikt worden om de laatste medewerkers te vaccineren. "Vandaag was de laatste bulk inentingen", zegt een woordvoerder van het LNAZ dinsdag. "In de komende dagen worden de laatste medewerkers mondjesmaat geprikt. De verwachting is dat het vrijdag is afgerond."
In ziekenhuizen is zuinig omgesprongen met de flacons en gebruikgemaakt van een zogenoemde gestandaardiseerde werkwijze. Daardoor konden er zes in plaats van vijf doses worden gehaald uit één flacon. Veel meer dan de aanvankelijk beoogde 30.000 medewerkers hebben hierdoor een prik kunnen krijgen, aldus het LNAZ. De organisatie denkt uiteindelijk iets minder dan 40.000 personen werkzaam in de acute Covid-zorg te kunnen inenten. (ANP)
-
Weer 1,5 meter afstand tussen leerlingen op scholen
Op middelbare scholen moeten leerlingen waar mogelijk weer 1,5 meter afstand tot elkaar gaan houden, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van de NOS. Middelbare scholieren moeten nu al wel 1,5 meter afstand houden tot volwassenen, maar niet tot elkaar. Eerder moesten ze dat nog wel, maar die maatregel werd vorige zomer losgelaten.
De maatregel geldt de komende weken alleen voor eindexamenklassen. Zij zijn de enigen die nog naar school gaan. Andere klassen volgen vanwege die lockdown thuisonderwijs. Naar verwachting duurt dat tot zeker 9 februari.
In de tussentijd loopt er een onderzoek naar de vatbaarheid voor de zogeheten 'Britse variant' onder scholieren. Tot de uitkomsten van dat onderzoek zal de maatregel van kracht zijn, zeggen bronnen.
-
Gommers: zomaar ic-bedden bijplaatsen is geen oplossing
Het aantal bedden op de intensivecareafdelingen structureel fors verhogen, bijvoorbeeld tot het niveau van Duitsland, is geen goed idee volgens voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). "Los van het feit dat we daar de mensen niet voor hebben; dat wordt onbetaalbaar", zegt hij in een interview met vaktijdschrift Skipr Quarterly.
"Je kunt niet volledig voorbereid zijn op een pandemie als deze", aldus Gommers. Wat hem betreft is het wel een goed idee om in te zetten op "betere rampscenario's om voortaan beter voorbereid te zijn". Het uitbreiden van de ic-capaciteit en flexibele inzet van extra personeel kunnen oplossingen zijn. "Maar zomaar meer ic-bedden in de lucht houden, dat is geen goed toekomstplan", vindt de voorzitter.
Gommers toont zich in het interview ook sceptisch over meer centrale aansturing. "Als ik hoor dat in de politiek steeds luider de wens klinkt om het stelsel overhoop te halen, houd ik mijn hart vast", zegt hij.
-
Kabinet wil OMT-advies over avondklok vanwege Britse variant
Het kabinet heeft aan het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd de mogelijkheid van een avondklok te onderzoeken, bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. Het kabinet wil de verspreiding van de zogeheten 'Britse variant' van het coronavirus, die besmettelijker is dan eerdere varianten, zoveel mogelijk beperken. Mogelijk draagt een avondklok daaraan bij, maar daar wil het kabinet eerst advies over.
Het is nog niet bekend wanneer het advies verwacht wordt en wanneer de maatregel in zou gaan mocht er een positief advies over komen. Wel is het dus zo goed als zeker dat er geen avondklok wordt aangekondigd tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond.
Burgemeesters in Nederland zijn zeker geen voorstander van het invoeren van een avondklok. Ze vinden de maatregel buitenproportioneel en vragen zich af of een avondklok het gewenste effect oplevert. Dat heeft de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls dinsdag laten weten tijdens overleg met het kabinet over de nieuwste coronamaatregelen.
Bruls was bij dat overleg als voorzitter van het Veiligheidsberaad, de vergadering van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio. De burgemeesters denken volgens een woordvoerster van het Veiligheidsberaad dat er nog andere mogelijkheden zijn om het aantal besmettingen verder terug te dringen, zoals veel meer thuiswerken en mogelijk verplichte quarantaine nadat een besmetting is vastgesteld.
Maandagavond hebben de burgemeesters dit standpunt ook al aan justitieminister Ferd Grapperhaus laten weten tijdens de reguliere bijeenkomst van het Veiligheidsberaad. Het kabinet denkt aan een avondklok omdat het vanwege de mogelijk zeer besmettelijke Britse variant van het virus nog noodzakelijker is dat mensen thuis blijven.
(ANP)
Lees ook: een zinloze vorm van huisarrest of noodzakelijk om het virus eronder te krijgen? Het nut en nadeel van die steeds terugkerende avondklok
-
TU Eindhoven wil de wijken in om mensen thuis te prikken
Experts op het gebied van logistiek van de Technische Universiteit Eindhoven en de onderzoeksstichting European Supply Chain forum willen met vaccinatieteams de wijken in, om daar mensen zoveel mogelijk thuis in te enten tegen corona. Dat zou, als alle vaccins er voor alle doelgroepen zijn, een prima aanvulling kunnen zijn op wat de GGD'en en de huisartsen doen, denken ze. Het prikken van de bevolking zou niet alleen sneller gaan, maar ook veiliger, zo is de overweging.
"Het is te risicovol om grote groepen mensen naar centrale locaties te laten komen, zeker als je bedenkt dat veel mensen daarvoor afhankelijk zijn van het openbaar vervoer", zegt medebedenker en universitair hoofddocent Willem van Jaarsveld van de groep Operations, Planning, and Control (OPAC) . "En de meeste mensen zijn nu toch thuis, dus dat zou je behoorlijk efficiënt kunnen organiseren." Hij denkt ook dat het gemak om zo een injectie te verwerven, mensen over de streep kan trekken.
Met honderd van die teams en hun mobiele posten, waarvoor bijvoorbeeld bussen kunnen worden omgebouwd en uitgerust, zouden er ongeveer een half miljoen mensen per week kunnen worden gevaccineerd, tijdens de piek die te verwachten is als iedereen straks een vaccinatie kan krijgen.
Dat is volgens de berekeningen van de Eindhovense experts dan bij twee 6-uursdiensten per dag per rondreizend prikstation. Het idee is om vooral mensen uit lokale organisaties, die over de juiste kwalificaties beschikken, te vragen om te vaccineren.
De ideeën zijn nog niet voorgelegd aan de GGD of het ministerie van Volksgezondheid.
-
Minder dan 5000 besmettingen afgelopen etmaal
De afgelopen 24 uur zijn 4986 coronabesmettingen gemeld. De afgelopen week was het weekgemiddelde 7059 per dag.
Het aantal patiënten in het ziekenhuis is nu 2633, twaalf meer dan gisteren. Daarvan liggen er 688 op de intensive care.
Het LCPS (Landelijke Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding) schrijft dat het verwacht dat de daling doorzet, al zijn er nog veel onzekerheden zoals de Britse variant van het coronavirus.
Eerder vandaag maakte het RIVM de weekcijfers bekend waaruit bleek dat het aantal positieve testen per week iets was gedaald: 49.398 meldingen tegenover 56.440.
Het percentage positieve tests is ook gedaald. Van elke duizend geteste mensen waren er afgelopen week 128 positief. De week ervoor hadden 137 op elke duizend geteste mensen het coronavirus onder de leden. Minder mensen hebben zich ook laten testen, en op de Infectieradar-website van het RIVM hebben minder mensen klachten die doen denken aan het coronavirus.
Het aantal opnames in de ziekenhuizen is gedaald. Verpleegafdelingen namen afgelopen week 1503 coronapatiënten op en de intensive cares 297 mensen. De week ervoor waren dit er 1713 en 336. Het aantal gemelde sterfgevallen steeg wel, van 621 naar 743.
Vanavond maakt het kabinet naar alle waarschijnlijkheid in een persconferentie bekend dat de huidige lockdown met drie weken verlengd wordt. Wel hoopt het kabinet de basisscholen eerder al te openen, op 25 januari. Extra maatregelen komen er volgens bronnen in Den Haag niet, al is de optie van een avondklok wel besproken.
-
Voorzichtige daling besmettingscijfers vergeleken met vorige week
Het aantal nieuwe coronagevallen is de afgelopen week iets gedaald. In de laatste zeven dagen zijn 49.398 meldingen van positieve tests doorgegeven aan het RIVM. Een week eerder waren er 56.440 gevallen gemeld.
Ziekenhuizen namen 1503 coronapatiënten op bij de verpleegafdelingen en 297 op de intensive cares. De week ervoor waren dit er 1713 en 336. Verder kwamen er 743 meldingen van sterfgevallen, terwijl de week ervoor het overlijden van 621 coronapatiënten was geregistreerd.
Het zogenoemde reproductiegetal is minimaal gestegen, van 0,91 naar 0,95, maar zit nog steeds onder de 1. Het getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking.
Vanavond maakt het kabinet naar alle waarschijnlijkheid in een persconferentie bekend dat de huidige lockdown met drie weken verlengd wordt. Wel hoopt het kabinet de basisscholen eerder al te openen, op 25 januari. Extra maatregelen komen er volgens bronnen in Den Haag niet, al is de optie van een avondklok wel besproken.
(ANP, Redactie)
-
Ook Zwitserland keurt Moderna-vaccin goed
Het vaccin van het Amerikaanse bedrijf Moderna kan ook in Zwitserland worden gebruikt. Medicijnwaakhond Swissmedic heeft het middel goedkeuring gegeven, nadat eerder al het vaccin van Pfizer/BioNTech werd toegelaten.
Het Moderna-vaccin kreeg vorige week al groen licht van de toezichthouders in het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Het is inmiddels aangekomen in de meeste EU-lidstaten. In Duitsland wordt het dinsdag verspreid over de zestien deelstaten. Waar mogelijk wordt direct begonnen met inenten.
Nederland heeft ruim 6 miljoen doses besteld van het Moderna-vaccin. Daarvan worden er naar verwachting 32.000 deze maand geleverd en 400.000 in het eerste kwartaal. De EU heeft er voor de lidstaten 160 miljoen gekocht en onderhandelt over extra leveringen.
(ANP)
-
NU'91: onjuiste volgorde vaccineren uiterst zorgelijk
NU'91, de beroepsorganisatie voor zorgprofessionals, noemt de onjuiste volgorde van vaccineren uiterst zorgelijk. "Door onzorgvuldigheid van werkgevers zijn ook personen in niet-cruciale functies al gevaccineerd. Hierdoor moeten zorgprofessionals die direct patiëntencontact hebben nog langer wachten tot zij aan de beurt zijn", aldus de belangenbehartiger van verpleegkundigen en verzorgenden.
De beroepsorganisatie spreekt van "een uiterst zorgelijke en onwenselijke situatie." Vorige week werd bekend dat het niet meer mogelijk is om een afspraak te maken voor een vaccinatie. "Hierdoor kunnen momenteel niet alle zorgprofessionals uit de verpleeghuizen een afspraak inplannen voor het eerste vaccin.
Nieuwsuur meldde maandag dat groepen die nog niet in aanmerking komen voor een coronavaccin zich al wel veelvuldig hebben aangemeld bij de GGD om gevaccineerd te worden. De komende tijd staan er nog veel afspraken ingepland. NU'91 wil dat deze afspraken worden nagelopen, zodat alleen de zorgprofessionals met direct patiëntencontact worden gevaccineerd.
-
AstraZeneca: na goedkeuring heel snelle levering vaccins
Als het coronavaccin van AstraZeneca en de Universiteit van Oxford in de Europese Unie is goedgekeurd, dan kan dat 'heel snel' aan Europese landen worden geleverd. "De productie loopt al, dus het is dan een kwestie van afvullen en distribueren", geeft een woordvoerder van het farmaceutische bedrijf aan.
Het Brits-Zweedse AstraZeneca heeft een aanvraag voor goedkeuring van zijn vaccin ingediend bij de Europese medicijnwaakhond EMA. Die heeft laten weten mogelijk eind deze maand een oordeel te hebben over het middel. Tot nu toe zijn alleen de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna goedgekeurd voor gebruik in de EU.
Nederland en andere Europese landen hebben in oktober alvast 300 miljoen doses besteld bij AstraZeneca. Het middel hoeft niet op zeer lage temperaturen te worden bewaard, zoals met name bij het Pfizer-vaccin wel het geval is. Ook zou het goedkoper zijn.
(ANP)
-
De Jonge: we hebben nog een paar ferme maanden te gaan
Zorgminister Hugo de Jonge gaat ervan uit dat 'we echt nog een paar ferme maanden voor de boeg hebben.' Het kabinet maakt zich zorgen over de nieuwe Britse coronavariant, die besmettelijker is dan het huidige virus, zei De Jonge dinsdag voorafgaand aan het crisisberaad van het kabinet over de coronacrisis.
Hij verwees naar de situatie in Engeland: "overvolle ziekenhuizen en in sommige wijken in Londen een besmettingsgraad van één op de twintig mensen. Dat is natuurlijk heel griezelig." Ook over de Nederlandse vooruitzichten was hij somber. "We zijn begonnen met de vaccinatie. Dat is een hoopvol gegeven maar we mogen er niet uit afleiden dat we er al bijna zijn. We hebben echt een paar ferme maanden voor de boeg."
Over een avondklok zei De Jonge dat 'alle opties op tafel liggen'. Dinsdagavond zal hij daarover in de persconferentie iets over vertellen.
(ANP)
-
Slob: scholen moet goed kijken naar noodopvang
Scholen moeten heel scherp gaan kijken welke ouders gebruik mogen maken van de noodopvang voor kinderen en welke niet, zegt onderwijsminister Arie Slob op dinsdag. De noodopvang is bedoeld voor kinderen met een moeilijke thuissituatie, of kinderen met ouders die een cruciaal beroep uitoefenen. Maar Slob heeft de indruk dat ook ouders die niet onder de uitzondering vallen hun kinderen toch naar de opvang brengen.
Scholen hebben tijdens de lockdown niet alleen de mogelijkheid kinderen op te vangen van ouders in cruciale beroepen, maar laten ook kinderen naar school komen die het bijvoorbeeld thuis moeilijk hebben, of moeite hebben met leren. Volgens Slob hebben scholen en docenten nu beter zicht op welke kinderen echt een plekje op school nodig hebben, en kunnen ze die kinderen daarom sneller bereiken dan in de eerste lockdown. "We zien dat daar meer gebruik van wordt gemaakt."
De minister benadrukt dat hij met het heropenen van de scholen niet verder kan gaan "dan in medisch opzicht verantwoord is", maar beseft desalniettemin wat de schoolsluiting voor kinderen betekent. "Ik heb er letterlijk buikpijn van."
(ANP)
-
Merkel verwacht verlenging lockdownmaatregelen tot april
De Duitse bondskanselier Angela Merkel verwacht dat haar land nog tot begin april in lockdown zal zitten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat zei ze volgens de krant Bild tegen parlementsleden van haar partij CDU/CSU.
"Als we er niet in slagen om de Britse variant van het virus te stoppen, dan hebben we tegen Pasen tien keer zoveel gevallen. We hebben nog acht tot tien weken aan harde maatregelen nodig," aldus Merkel volgens de krant.
Het Robert Koch instituut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, meldde dinsdagochtend 12.802 nieuwe gevallen. Dat is een lichte stijging ten opzichte een dag eerder, toen het RKI 12.497 nieuwe gevallen meldde.
(ANP)
-
Californiërs kunnen in Disneyland een vaccinatie krijgen
Pretpark Disneyland in de buurt van Los Angeles, dat vanwege het coronavirus sinds maart van afgelopen jaar gesloten is voor publiek, is aangewezen als eerste locatie waar op grote schaal mensen kunnen worden gevaccineerd tegen Covid-19.
Met de vaccinaties kan al in de loop van deze week begonnen worden. "Alles is in gereedheid gebracht om de distributie van vaccins naar deze super-vaccinatielocatie gereed te krijgen," aldus een medewerker van de staat Californië. De staat zal volgens hem spoedig meer vaccinatieplekken openen.
(ANP)
-
Meer dan tachtig Britten geweigerd aan de grens wegens beperkingen
De Koninklijke Marechaussee heeft sinds 1 januari meer dan tachtig Britse reizigers aangehouden bij verschillende grensposten op Schiphol en in de havens aan de Noordzee. De marechaussee in Zuid-Holland weigerde maandag vijf Britse reizigers vanwege de inreisbeperkingen. Ze konden niet aannemelijk maken dat ze een noodzakelijke reis moesten maken en moesten met de ferry terug naar Engeland.
In de haven van Breskens zijn twee Britten geweigerd die met een zeiljacht aankwamen. Zij voldeden niet aan een voorwaarde om Nederland in te reizen. Ook op Schiphol kregen diverse reizigers geen toegang tot Nederland. "De weigeringsgrond is over het algemeen het gevaar voor openbare orde en volksgezondheid", meldt de marechaussee dinsdag.
Vanaf 1 januari vallen inwoners van het Verenigd Koninkrijk vanwege de brexit niet meer onder EU-regels en mogen zij vanwege de coronabeperkingen alleen als dat strikt noodzakelijk is Nederland nog in. Afgelopen vrijdag stond de teller nog op 58 Britten die aan de grens geweigerd waren.
(ANP)
-
'Recessie voor economie eurozone door lockdowns'
De economie van de eurozone zal waarschijnlijk in een recessie belanden omdat door de nieuwe lockdowns tegen het coronavirus nu krimp wordt voorspeld voor het eerste kwartaal van dit jaar, na de neergang in het vierde kwartaal. Eerder werd voor deze periode juist op groei gerekend door economen.
Volgens voorspellingen van persbureau Bloomberg zal de economie van het eurogebied dit kwartaal met 4,1 procent krimpen, terwijl eerder een plus van 1,3 procent werd voorspeld. Voor het vierde kwartaal van 2020 zou de krimp moeten uitkomen op 1,5 procent. Van een technische recessie is sprake bij twee kwartalen met economische krimp op rij.
Dankzij de vaccinaties tegen het coronavirus in Europa en versoepeling van lockdowns kan in het tweede kwartaal een groei mogelijk worden van 4,8 procent en 3,1 procent in het derde kwartaal, denken economen.
De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire zei dinsdag dat het uitdagend zal worden voor Frankrijk om aan zijn groeivoorspelling van 6 procent dit jaar te kunnen voldoen. Dat hangt volgens hem af hoe snel vaccins kunnen worden toegediend.
(ANP)
-
Politiebonden zien niets in avondklok
De politiebonden zien het invoeren van een avondklok niet zitten. Ze voorzien grote problemen bij het handhaven daarvan. "We doen liever een beroep op het gezond verstand van de mensen. Daar moeten we het mee redden", zegt voorzitter Xander Simonis van politiebond ANPV. "Ik ben bang dat politie en boa's een avondklok niet kunnen handhaven, we kunnen niet op iedere straathoek controleren."
Voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB) krijgt dinsdag veel bezorgde reacties van leden, die waarschuwen voor de consequenties van een avondklok. "Het wordt heel intensief voor de handhaving. We hebben nu al moeite met het verwerken van alle 112-meldingen en het dichten van roosters. Een avondklok betekent een flink capaciteitsprobleem", zegt Struijs.
Struijs: "Voor wie geldt de avondklok wel en voor wie niet? Er zijn mensen die werken bij grote bedrijven die 24 uur draaien, zij zouden een pasje moeten krijgen." De vakbondsbestuurder heeft contact met politiebonden in Italië, waar een avondklok geldt: "Italiaanse collega's zeggen dat de politie zichtbare controles moet houden op alle grote verkeerspunten. Vanuit veiligheidsperspectief zijn we geen voorstander van een avondklok. We lopen al op eieren qua sterkte."
(ANP)
-
'Kabinet overweegt serieus om avondklok in te voeren'
Het kabinet zou serieus overwegen om een avondklok in te voeren in de bestrijding van het coronavirus. Dit melden RTL Nieuws en persbureau ANP op basis van ingewijden. Volgens RTL is er grote weerstand bij burgemeesters en Kamerleden, waardoor het nog onzeker is of het kabinet de maatregelen vanaf zal aankondigen op de persconferentie van vanavond. De NOS meldt dat hij in ieder geval vanavond niet zal worden afgekondigd, omdat er nog te veel weerstand is binnen de de Kamer en de veiligheidsregio's.
Door de komst van de Britse variant van het virus denkt het kabinet toch aan de avondklok, omdat er weinig anders meer voor handen is. Vanaf hoelaat de avondklok zou in gaan is nog niet bekend. Het is de bedoeling dat een avondklok ervoor moet zorgen dat mensen minder de deur uit gaan.
-
Europees toezichthouder EMA heeft aanvraag binnen voor goedkeuring vaccin AstraZeneca
Het Europees Medicijnagentschap (EMA) heeft van farmaceut AstraZeneca de aanvraag binnengekregen om hun vaccin goed te keuren. Persbureau Reuters meldt dat het agentschap het vaccin dat is ontwikkeld in samenwerking met Oxford eventueel 29 januari zou kunnen goedkeuren, in een versnelde procedure. Ondanks dat de aanvraag nu pas binnen is, heeft de EMA zich al gebogen op de lopende vaccinproeven. Het middel wordt nu al gebruikt in het Verenigd Koninkrijk.
Nederland heeft 11,7 miljoen doses besteld bij AstraZeneca. Het voordeel van het vaccin van AstraZeneca is dat het ook goed lijkt te werken bij ouderen. Het is bovendien eenvoudiger te bewaren en te vervoeren, en goedkoper dan het vaccin van bijvoorbeeld Pfizer, waar momenteel de zorgmedewerkers in Nederland mee worden ingeënt.
-
'Voorkom uitstel acute operaties met meer vaccins ziekenhuizen'
De Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) wil dat er zo snel mogelijk vaccins beschikbaar komen voor anesthesiologen, ok-medewerkers en afdelingsverpleegkundigen. Daarmee moet voorkomen worden dat acute operaties die binnen zes weken moeten plaatsvinden niet door kunnen gaan, stelt de beroepsorganisatie.
"De operatiecapaciteit is al maanden extreem beperkt om zoveel mogelijk zorg te kunnen bieden aan Covid-patiënten. Door snel en zoveel mogelijk te vaccineren onder medewerkers van de operatiekamers kan nog verdere beperking van de operatiecapaciteit worden voorkomen", aldus de NVA.
In de eerste vaccinatieronde, voor ziekenhuismedewerkers die in de acute zorg werken, is 39 procent van de anesthesiologen uitgenodigd voor vaccinatie. Een groot deel van de anesthesiologen, het ok-personeel en afdelingsverpleegkundigen wacht hier nog op.
(ANP)
-
Een op de tien kiezers durft niet te stemmen vanwege coronavirus
Zo'n 10 procent van de kiezers zegt in maart niet naar de stembus te gaan als de situatie rond het coronavirus nog net zo is als nu. Van de kiezers die in 2017 stemden, zegt 10 procent nu 'zeker niet' of 'waarschijnlijk niet' te gaan stemmen vanwege mogelijk besmettingsgevaar. Dat meldt het AD op basis van een onderzoek door Peil.nl, het bureau van Maurice de Hond. Vrouwen en ouderen zijn huiveriger dan mannen en jongeren.
Diederik Gommers, ic-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, sluit niet uit dat het Outbreak Management Team adviseert om de verkiezingen uit te stellen. Maar die kans is vooralsnog niet groot. Het kabinet wil dat de stembusgang 'koste wat kost' doorgaat. "Wij koersen erop dat de verkiezingen altijd door kunnen gaan", zei minister Kajsa Ollongren (binnenlandse zaken) daarover.
-
‘Braziliaanse’ variant van coronavirus duikt op in Japan
In Japan is een nieuwe variant van het coronavirus opgedoken bij vier mensen die uit Brazilië terugkeerden. Dat meldt het Japanse ministerie van Volksgezondheid. Het gaat om een derde mutatie van het virus na de zeer besmettelijke eerder vastgestelde Britse en Zuid-Afrikaanse varianten.
Er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat deze nieuwe variant besmettelijker is, zo zegt Takaji Wakita, hoofd infectieziekten in de the Japan Times. Volgens de Belgische viroloog Emmanuel André vertoont de nieuwe variant wel 'zorgwekkende overeenkomsten' met de Britse en Zuid-Afrikaanse varianten, zo zegt hij op Twitter.
De variant werd op de luchthaven Haneda van Tokio vastgesteld bij vier passagiers die op 2 januari terugkeerden uit Brazilië, waar ze in het Amazonegebied waren geweest. Nadat ze op de luchthaven in quarantaine hadden gezeten, testten ze allemaal positief op de nieuwe ‘Braziliaanse’ variant.
In Japan werd vorige week de noodtoestand uitgeroepen in Tokio na een sterke stijging van het aantal besmettingen. In totaal telde Japan tot nog toe 289.000 besmettingen en 4.067 doden.
-
CNV wil extra verlof om werkende ouders door crisis te helpen
Vakbond CNV wil een calamiteitenfonds om werkende ouders door de coronacrisis te helpen. Veel ouders zitten volledig knel tussen werk en privé, meldt de vakbond op basis van een inventarisatie.
Met een calamiteitenfonds zouden werknemers extra verlof op kunnen nemen, om zo thuis te kunnen blijven voor de kinderen. "Werkend Nederland heeft meer lucht nodig om hier goed doorheen te komen", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.
Volgens CNV is er nu al een historisch hoog ziekteverzuim, dat alleen maar verder zal oplopen als er niets verandert.
-
Reddingspoging voor noodlijdende lokale boekwinkels
De Nederlandse boekenbranche lanceert donderdag een grote landelijke campagne om de honderden lokale boekhandels te redden die door de coronacrisis op omvallen staan. Met de hashtag #Steundeboekhandel wordt het belang van de fysieke boekwinkels onder de aandacht gebracht.
Volgens boekenkoepel CPNB en boekverkopersbond KBb werd er dankzij de coronacampagne #Ikleesthuis het afgelopen jaar meer gelezen, maar wisten de lokale boekwinkels daar niet van te profiteren. Veel mensen weten niet dat lokale winkels ook bezorgen tijdens de coronacrisis.
Aan de campagne werken veel grote schrijvers mee, zoals Tommy Wieringa, Simone van der Vlugt, Adriaan van Dis en Roxane van Iperen. De auteurs roepen het publiek op om massaal boeken te bestellen bij lokale winkels.