zorg

Huisartsenbezoek daalt enorm door Thuisarts.nl

Een patiënt bij de huisarts. Beeld anp xtra
Een patiënt bij de huisarts.Beeld anp xtra

Last van duizeligheid, overmatig zweten of huidschimmel? Grote kans dat u eerst het internet opgaat in plaats van de dokter te bellen. Het aantal huisartsenbezoeken is enorm gedaald sinds de komst van de website Thuisarts.nl, blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Nederlands Huisartsen Genootschap.

Redactie

De website bestaat sinds maart 2012 en heeft maandelijks ongeveer 1,6 miljoen unieke bezoekers. Die weten kennelijk vaak de juiste informatie te vinden, want inmiddels vinden er in Nederland 675.000 minder huisartsbezoeken per maand plaats dan daarvoor.

Ook het aantal telefoontjes naar de huisarts nam flink af. Volgens het LUMC zijn vooral de 'laag-complexe' telefonische contacten afgenomen, aangezien het aantal lange huisartsconsulten (van twintig minuten) juist is gestegen.

Uit het onderzoek blijkt dat ook ouderen en laagopgeleiden de website weten te vinden. Volgens LUMC laten de resulaten zien dat eHealth een 'krachtig instrument' kan zijn om zelfzorg te vergroten en zorggebruik te veranderen. Het succes van Thuisarts.nl zit volgens de onderzoekers in het onafhankelijke karakter van de website en de goede integratie in het spreekuur - negentig procent van de huisartsen gebruikt de website voor voorlichting.

Thuisarts.nl is dan ook een initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de wetenschappelijke vereniging van huisartsen. Die ontwikkelt de landelijke richtlijnen, nascholing, huisartsenbrochures en verzorgt dus ook de informatie op Thuisarts.nl. De site is onafhankelijk van commerciële bedrijven, zoals de farmaceutische industrie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden