'Huisartsen zijn niet klaar voor zorgdecentralisatie'

Delftse wethouder pleit voor aansluiting van artsen bij de wijkteams

De overgang van langdurige zorg naar gemeenten dreigt spaak te lopen op huisartsen die vaak het nut van samenwerking niet inzien.

Dat zegt de Delftse wethouder Raimond de Prez. Hij vreest dat huisartsen en andere zorgverleners in de eerste lijn burgers uitsluitend medisch blijven behandelen. "Dan wordt iemand naar huis gestuurd met een recept voor een medicijn. Terwijl in werkelijkheid ook sprake kan zijn van een probleem in de huisvesting, of van schulden."

Als die andere zaken niet gesignaleerd en aangepakt worden, is de kans groot dat de problemen onverminderd blijven voortbestaan, aldus de Delftse stadsbestuurder. Hij pleit ervoor dat huisartsen zich aansluiten bij de wijkteams, zodat de problemen van burgers in samenhang bekeken kunnen worden.

"Wat wij nu merken, en waarover volgens mij bijna iedere collega-wethouder in andere gemeenten zich zorgen maakt, is dat huisartsen en andere zorgverleners in de eerste lijn nog niet zijn aangesloten. Wij hebben sterk ingezet om in iedere wijk een gezondheidscentrum te vestigen, waar die hele eerste lijn vertegenwoordigd is." Behalve huisartsen zitten daar ook bijvoorbeeld fysiotherapeuten en vertegenwoordigers van de geestelijke gezondheidszorg.

In de praktijk blijkt de meewerking van deze centra afhankelijk te zijn van bijvoorbeeld de vraag of een van de huisartsen in het centrum de samenwerking met de gemeente en andere zorgverleners wil bevorderen. "Huisartsen zijn traditiegetrouw niet sterk georganiseerd, er zijn veel artsen die voor zichzelf werken. Terwijl wij wel graag afspraken maken."

De Prez tekende gisteren een akkoord met zorgverzekeraar DSW om deze overgang begin 2015 soepel te laten verlopen. Mensen met een zorgbehoefte dreigen vanaf dat moment 'van het kastje naar de muur' gestuurd te worden, zegt de PvdA-wethouder. "Met de afspraken met de verzekeraar zorgen we ervoor dat iedereen in de regio Delft direct weet waar hij of zij aan toe is. Wijkverpleegkundigen, gemeenten en andere zorgverleners zullen daardoor niet mensen steeds naar anderen doorverwijzen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden