Huisartsen verdienen flink aan de griepprik

(ANP)

Een praktijk ontvangt 10.000 euro voor de Mexicaanse griepprik. ’Geld over de balk’, vindt huisarts Van der Linde.

Ze kregen een bedankje van minister Klink, de 11.000 Nederlandse huisartsen, voor hun tomeloze inzet tijdens de griepvaccinatie. „Uw bijdrage is van groot belang geweest”, liet de minister van volksgezondheid de medici weten.

Maar de rekening van zeker 100 miljoen euro voor het prikken bij de huisartsen moet nog komen. Klink betaalt de dokter zo’n 8 euro per injectie. Een huisarts kan met zijn assistente in een uur 150 personen vaccineren. „Ik hou er netto een wereldreis aan over”, zegt huisarts Hans van der Linde, die praktijk houdt in Capelle aan den IJssel.

Volgens hem is het hoog tijd voor een discussie over nut van de dubbele inenting. „Er is voor honderden miljoenen euro’s over de balk gegooid. Er zijn voor iedere Nederlander griepvaccins ingekocht, louter op grond van de theorie dat het virus wel eens gevaarlijk zou kunnen worden. Maar in het verleden is dat ook nooit gebeurd, ook niet bij Sars en vogelgriep.”

Vooral de tweede vaccinatie zit Van der Linde dwars. In zijn praktijk heeft ook hij de beide vaccinaties toegediend. Maar hij deed het allesbehalve van harte.

„Mijn patiënten willen die injecties omdat ze bang zijn. Aan deze hypes, die mensen angstig maken, moeten we een einde maken. Op de huisartsenpost kwamen stromen bange ouders met kinderen. Je ziet als regel direct dat die kinderen niet erg ziek zijn. Toch onderzoek je ze zorgvuldig. Maar dat doe je vooral om de ouders gerust te stellen.”

Voor een tweede vaccinatie bestond geen bewezen noodzaak, aldus Van der Linde. „En dat is geen wijsheid achteraf.” Het valt hem op dat huisartsen nauwelijks hebben geklaagd over de vaccinatiecampagne. „Maar ik ken geen collega’s met een positief oordeel over de aanpak. Ze zijn alleen positief over de honorering. Een normpraktijk vaccineert dit jaar ongeveer 600 patiënten tweemaal tegen Mexicaanse griep. Daarvoor krijgen we een kleine 10.000 euro. Veel huisartsen dienen de vaccins toe onder het motto: de patiënt wordt er niet ziek van, en wij worden er zelf beter van.”

Van der Linde is er stellig van overtuigd dat huisartsen zullen protesteren tegen een herhaling van dergelijke influenza-hypes. „De adviezen aan Klink waren domweg ondeugdelijk. Die advisering moet hoognodig op de schop.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden