Huisartsen: Geen rechtszaak, maar open debat over belangenverstrengeling zorg

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID EN ZORG

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) moet zijn rechtszaak tegen de kritische huisarts Hans van der Linde intrekken. In plaats daarvan is juist een open debat nodig over belangenverstrengeling in de gezondheidszorg.

Dat zegt Arno Timmermans, voorzitter van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de wetenschappelijke vereniging van huisartsen. Hij stoort zich aan de wijze waarop het RIVM en de directeur infectieziektenbestrijding van het instituut, Roel Coutinho, de kritische huisarts aanpakken. Ze hebben Van der Linde voor de rechter gesleept omdat hij openlijk twijfels uitte over nut en noodzaak van de jaarlijkse griepvaccinatie.

De huisarts vindt bovendien dat Coutinho's belangen teveel zijn verstrengeld met de farmaceutische industrie, die de griepvaccins levert. Kritiek die Coutinho en het RIVM niet pikken, ook omdat daarmee de bescherming van de volksgezondheid zou worden ondermijnd.

"Wij vinden dat dit onderwerp niet in de rechtszaal thuishoort", zegt Timmermans. "Over belangenverstrengeling moet een open maatschappelijk debat mogelijk zijn, waarbij geen plaats is voor smaad, verkettering of demonisering."

Eerder al riepen vier hoogleraren huisartsgeneeskunde hiertoe op. Een rechtsgang zou zo'n debat wel eens kunnen frustreren, is de vrees. Of vaccinatie tegen de seizoensgriep nuttig is of niet, is verder vooral een zaak voor de Gezondheidsraad, onderstreept Timmermans. Deze wetenschappelijke adviesraad van de minister vindt vaccinatie wel wenselijk.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden