Huisarts stevent af op burn-out

null Beeld ANP
Beeld ANP

Zes op de tien huisartsen vindt de werkdruk te hoog. De helft heeft last van burn-out klachten.

Barbara Vollebregt

Dat blijkt uit onderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging. Ruim de helft van de ondervraagde huisartsen (65 procent) zegt taken niet af te krijgen binnen werktijd. Iets minder dan de helft (47 procent) geeft als gevolg aan last te hebben of hebben gehad van burn-out klachten.

Voor het onderzoek zijn 1600 huisartsen ondervraagd en nog eens zestien uitgebreid geïnterviewd. Het onderzoek is afgenomen door onderzoeksbureau Newcom na klachten van huisartsen over de toenemende werkdruk.

Flinke vergrijzing en daardoor complexe zorgvragen: huisartsen merken dat het zorgt voor volle wachtkamers. Zij zijn bang dat er zo steeds meer druk komt op de kwaliteit van zorg. Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) kan het niet langer zo, benadrukte Paulus Lips, huisarts en penningmeester.

Schakel

De LHV heeft geen vergelijkbaar onderzoek van een paar jaar terug maar is er zeker van dat de druk op huisartsen sterk is toegenomen. Bijna alle huisartsen (96 procent), blijkt uit het onderzoek, moeten wel eens gehaast een consult afronden. Net zo'n grote groep geeft aan een patiënt soms te snel door te verwijzen omdat er geen tijd is om beter door te vragen. Ook hebben de artsen vaak geen tijd meer voor organisatorische taken of nascholing of het lezen van vakliteratuur,

Van de oorzaken heeft Lips van de LHV wel een beeld. "Ziekenhuizen worden financieel geknepen, die schuiven zorg af naar huisarts", verklaart hij. In huisartsenpraktijken wordt ook, om de geestelijke gezondheidszorg te ontlasten, laagdrempelige psychische hulp gegeven door praktijkondersteuners. De huisartsen blijven eindverantwoordeljk, dus ook dat kost extra tijd. Dan is er nog de overheveling van jeugdzorg naar de gemeente, aldus Lips. In het begeleiden van een kind naar de goede zorg, is de huisarts vaak een belangrijke schakel.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Paulus Lips, huisarts en penningmeester bij de Landelijke Huisartsen Vereniging. Beeld RV
Paulus Lips, huisarts en penningmeester bij de Landelijke Huisartsen Vereniging.Beeld RV

De werkdruk die huisartsen ervaren is geen nieuw probleem. Eerder al werden grote acties als ‘Het Roer Om’ in het leven geroepen om met name de administratieve lasten voor de huisartsen terug te dringen.

Maatregelen

Eerder deze maand werden nog zeventien formulieren voor medicatie gescharpt, die een huisarts normaal moet invullen en inleveren bij de zorgverzekeraar. Ook formulieren voor langdurige aandoeningen hoeven sinds deze maand niet meer jaarlijks maar eens in de drie jaar worden ingevuld.

Water naar de zee dragen, vindt Lips. “Die maatregelen helpen zeker om de werkdruk te verminderen maar straks komt de nieuwe privacywetgeving er weer bij. Op die manier gaan er steeds lasten af die er vervolgens weer bijkomen”, zegt huisarts Paulus Lips.

Huisartsen werken gemiddeld vijftig uur per week en proberen de werkdruk zelf al te verminderen door administratie uit te besteden of meer personeel aan te nemen. “Dat blijkt niet voldoende”, zegt Lips. Volgens het onderzoek ligt de oplossing in meer tijd voor de patiënten, meer vergoeding voor extra personeel en het verder verminderen van administratieve lasten.

Eerder vroegen de huisartsen al om verkleining van hun overvolle praktijken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden