Breaking news

Huisarrest DSK opgeheven, rechtszaak op 18 juli verder

Dominique Strauss-Kahn arriveert bij de rechtbank in New York. Beeld afp
Dominique Strauss-Kahn arriveert bij de rechtbank in New York.Beeld afp

Voormalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn (DSK) is op borgtocht vrijgelaten. Dat heeft de rechtbank in New York vandaag beslist. De zaak is echter nog niet voorbij; op 18 juli is de volgende zitting.

De aanklacht tegen DSK staat nog overeind. Hij mag daarom nog niet terug naar zijn thuisland Frankrijk. De Amerikaanse regering geeft hem zijn paspoort nog niet terug. Wel is de borg van 1 miljoen dollar aan DSK geretourneerd.

Kamermeisje
DSK staat terecht in New York omdat hij ervan wordt beschuldigd daar in een hotel een kamermeisje te hebben aangerand. Aanvankelijk zou de eerstvolgende zitting op 18 juli zijn. De zitting van vandaag werd gisteren onverwacht ingelast.

Het kamermeisje heeft toegegeven dat zij heeft gelogen over de gebeurtenissen na het vermeende seksuele misbruik. In tegenstelling tot wat zij tegenover de jury verklaarde, is zij een andere kamer gaan schoonmaken. Dat heeft de openbaar aanklager vandaag geschreven aan de advocaten van DSK.

Gisteren werd bekend dat het Openbaar Ministerie in New York ernstig twijfelt aan de geloofwaardigheid van zijn vermeende slachtoffer. De 32-jarige vrouw, afkomstig uit het West-Afrikaanse Guinee, zou onder meer gelogen hebben over haar asielaanvraag. Ook zou zij mogelijk betrokken zijn bij criminele activiteiten, zoals drugshandel en witwaspraktijken.

Geloofwaardigheid
Over de vraag of er seksueel contact is geweest, lijkt het bewijsmateriaal echter duidelijk: dat zou wel het geval zijn. De onthullingen zouden de geloofwaardigheid van de vrouw echter dusdanig aantasten, dat van de zaak tegen Strauss-Kahn weinig overblijft. De rechtbank oordeelde vandaag dat de rechtszaak hierdoor inderdaad veranderd is, maar nog niet van de baan.

De advocaat van de vrouw, Kenneth Thompson, zei na afloop van de zitting dat zijn cliënte binnenkort publiekelijk naar buiten zal treden om te reageren op de beschuldigingen aan haar adres.

Strauss-Kahn verbleef zes weken op Manhattan in huisarrest. Kort na zijn arrestatie stapte hij vanwege de beschuldigingen op als baas van het Internationaal Monetair Fonds. Deze week werd zijn opvolgster, Christine Lagarde, gekozen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden