Huis zonder aardgas, dat is pas een uitdaging

Een keuken zonder gas is best haalbaar, maar een heel huis? Meer steun van de overheid is welkom, zeggen ervaringsdeskundigen.

Creatieve overheid

Wij willen graag onze dakhelling draaien voor meer zonne-energie en ook een aantal andere woonwensen realiseren. Onze gemeente gaat ver met ons mee. Maar de laatste stap naar haalbaarheid is de afgelopen drie jaar niet gezet. We staan nog steeds met lege handen. Onze gemeente hecht zeker aan duurzaamheid. Maar we signaleren een groot verschil in beleving en benadering, dat niet eenvoudig te overbruggen lijkt. Gemeenten denken vaak in topdown geregisseerde, grotere, wijkgerichte projecten. Dan is het inderdaad de uitdaging om alle burgers in die wijk mee te krijgen. Particuliere initiatieven drijven op passie en idealisme. Plannen vragen om kleinschalig en creatief maatwerk van diezelfde overheid. En misschien is dat nog wel de grootste uitdaging.

Rieks van der Es Drachten

We doen het al

Het is geen vraag meer, we gaan al gasloos koken in onze multifunctionele dorpsaccomodatie. En het kost niet veel. We krijgen een grootkeuken en maken maaltijden klaar op inductie met elektriciteit opgewekt met zonnepanelen.

Ad van der Rhee Oud Alblas

Lang bezig

Wij zijn al vanaf voorjaar 2015 bezig om voor ons huis een Nul-op-de-meter (Nom)-renovatie te realiseren. Door middel van zonnepanelen op het dak zal voldoende eigen stroom opgewekt worden voor het gehele huishouden, inclusief koken op een inductieplaat. De planning was dat deze renovatie al ruim een jaar geleden uitgevoerd zou worden. Echter, na een maandenlange discussie met de welstand is eindelijk de bouwvergunning afgegeven en nu hebben de buren bezwaar ingediend. Het zal nog wel tot de zomer 2017 duren voordat we gasloos zijn, bijna twee jaar later dan gehoopt en 60.000 euro armer. Hadden we dit niet zo graag gewild, dan zouden we de renovatie allang afgeblazen hebben.

Mirjam en Jochen Pierik De Bilt

Al zo vaak omgeschakeld

Moeder kookte elektrisch, in de jaren dertig was dat. De PGEM promootte het op allerlei manieren en het 'Electrisch kookboek' lag op de keukentafel. Als jong meisje op de huishoudschool leerde ik het koken op gas kennen. Wonend op kamers toverde ik op een elektrisch plaatje van alles voor mezelf. Getrouwd werd dat een gasstel, vervangen door een aardgasstel in 1958. Na verhuizing en meer financiële middelen: koken op elektrisch. In de seniorenflat weer gas. Nooit moeite gehad met omschakelen, wel vaak nieuwe pannen nodig. Nu 86 jaar, het wordt de magnetron, want ik ben niet meer te vertrouwen. Tja, ik neem het maar zoals het komt: alles verandert... dat is ook spannend!

Hanneke van der Kolk Driebergen

Innovaties

Mijn keuken wordt gasloos wanneer de 'goegemeente' hieraan toe is. Zodat in mijn geval het hele dorp in één keer kan worden omgebouwd.

Ook lijkt het mij verstandig innovatieve ondernemers uit te dagen om te komen met goede, goedkopere vormen van ombouwen. En spreek waar mogelijk bewoners aan op hun daadwerkelijke medewerking. Wat een uitdaging tot samenwerking.

Dineke Nauta Sauwerd

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden