Huis verloten: illegaal maar niet verboden

Weer webloterij rond Zuid-Afrikaanse villa via Oostenrijkse notaris

Han Koch

Kerstin verloot haar huis, een droomhuis, in het Zuid-Afrikaanse Paarl. Prachtige plek voor een woning voor wie houdt van paarden en bergen. Op de site, in het Nederlands, laat de vrouw via het bedrijf 123Property weten dat de loterij volledig legaal is. De Nederlandse Kansspelautoriteit heeft daar echter een glashelder ander oordeel over: volstrekt illegaal.

9999 loten moeten er verkocht worden voor de woning van eigenaar kan verwisselen. Per stuk kosten de loten 119 euro, dat maakt het geheel ingerichte huis krap 1,2 miljoen euro waard. Wanneer de trekking is, is niet duidelijk. Het winnende lot wordt pas getrokken als alle loten zijn verkocht. En dat is volstrekt tegen de regels van de legale verloting in. De koper van een lot weet normaal gesproken van tevoren op welk moment de vingers mogen worden gekruist.

De verloting van het huis van Kerstin - haar achternaam noch een exact adres wordt vermeld - lijkt veel op die van het Belgisch Nederlandse paar Peter de G. en Arlette B. Zij verkochten, zonder vergunning, ruim een jaar geleden, tussen december 2013 en mei 2014, 9999 loten voor 99 euro per stuk voor hun villa Mountain View, eveneens in Paarl. En eveneens met als toezichthouder een Oostenrijkse notaris. Er komen overigens nog meer villa's op de markt via verloting, zo wordt op de website van 123Property aangekondigd.

Het model blijkt te lonen, zo goed zelfs dat de verlotende partij een zware boete voor lief neemt. De verloting van het vastgoed van De G. en B. leverde hun een boete van 80.000 euro op. Veel verschil tussen de lopende verloting en die van vorig jaar is er niet. Op twee aspecten na. Vorig jaar was de trekking te volgen via een op You Tube geplaatst filmpje. Dat toonde een peuter die het lot 0123 uit de koker viste. Dit keer is de verloting te volgen via een stream op internet in het huis van de notaris. En meer dan bij de vorige verloting is de nieuwe een samenspel tussen een particulier en het bedrijf 123Property.

Of in de ogen van de Kansspelautoriteit het illegaal verloten van vastgoed een vorm van georganiseerde misdaad begint te worden? Daar geeft de waakhond op de kansspelmarkt geen oordeel over. De Kansspelautoriteit gaat niet over het strafrecht. De boetes die de waakhond oplegt zijn dan ook afkomstig uit het bestuursrecht.

"Wij raden consumenten af om hieraan deel te nemen", is het commentaar van de Kansspelautoriteit. "De loterij wordt in Nederland aangeboden en heeft geen kansspelvergunning. Dat maakt de loterij illegaal, en er is voor Nederlandse consumenten geen toezicht op een eerlijk verloop van de loterij en een eerlijke trekking."

Dat betekent dat je maar moet afwachten wat er met je gestorte geld gebeurt en op welke wijze met je gegevens wordt omgesprongen. Duidelijk is inmiddels dat mensen die bij de vorige verloting meededen of informatie vroegen, nu opnieuw zijn benaderd. Hun gegevens worden blijkbaar doorgespeeld aan 123Property.

Bij de verlotingen wordt steeds gemeld dat die volgens Oostenrijkse wetgeving mogen. Er wordt dan verwezen naar het adres van de Oostenrijkse notaris. Dat de trekking in Oostenrijk plaatsvindt, doet er volgens de Kansspelautoriteit helemaal niet toe. "Het gaat erom of dit kansspel aangeboden wordt in Nederland. Dat is het geval, en daarmee is de Nederlandse wet van toepassing."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden