Huis van de sport / Huisvesting inspireert bonden

Huisvesting onder één dak moet ervoor zorgen dat sportbonden efficiënter gaan werken en van elkaar profiteren. Kroonprins Willem-Alexander opende gisteren in Nieuwegein het ’Huis van de Sport’.

Met weinig weemoed denken ze bij de cricketbond terug aan de huisvesting van de afgelopen jaren. De KNCB bestierde de 6000 leden vanaf het KNVB-terrein in de Zeister bossen. Een eenzame bungalow was het zenuwcentrum van cricketend Nederland. „Je zag daar meer konijnen dan mensen van de KNVB. Als je er dood neerviel, had geen mens het opgemerkt.”

Marc Asselbergs, voorzitter van de KNCB, wil maar aangeven hoe geïsoleerd een kleine bond in Nederland vaak opereert. Het Huis van de Sport is wat hem betreft de oplossing. De vier medewerkers van de cricketbond hebben in een groot gerenoveerd kantoorpand in Nieuwegein een ruim vertrek betrokken. Ze kunnen zich nu richten op de kerntaken, net als hun collega’s van basketbal, honkbal, volleybal, hockey, wielrennen, zwemmen, watersport, kano, triatlon en jeu des boules. Al deze bonden delen voortaan de postkamer, telefonistes, reproductie en vergaderruimtes. Automatisering en de fiscale, juridische en personeelsdiensten zullen ook samenvloeien. Asselbergs: „We gaan slagvaardiger werken. Als bond moet je oppassen voor te veel ambtenarij. Dit maakt handen vrij.”

Behalve efficiëntere inzet van mensen is meer synergie tussen de verschillende bonden het belangrijkste streven van de initiatiefnemers van het Huis van de Sport. Al in 1989 zette de hockeybond de eerste stap naar intensievere samenwerking. In Bunnik betrokken destijds vijf bonden samen een pand, later verhuisden ze naar Utrecht. Met het Huis van de Sport deed Johan Wakkie, directeur van de KNHB, een poging veel meer bonden in één pand te krijgen. Met zijn collega Jan Kossen, voorheen watersportverbond en nu van de zwembond, trok hij de kar.

Voorlopig elf bonden en zes sportorganisaties zijn uiteindelijk meegegaan naar Nieuwegein. Bestuurswisselingen, koudwatervrees en vaste huurcontracten waren volgens Wakkie redenen voor bonden om nog niet mee te doen. De huurprijs kan het niet zijn, zegt hij, want die ligt onder de marktprijs. Verschillende bonden hebben al spijt, zegt Wakkie. „Het Huis is nu vol, maar ik heb begrepen dat het pand hiernaast leeg komt. Mijn uiteindelijke doel is om ooit alle bonden bij elkaar te krijgen, zoals in Denemarken.”

Het pand in Nieuwegein is de afgelopen jaren verbouwd, met veel glas, transparante liften, balustrades en loopbruggen, uitkomend op een centrale hal. De open structuur moet de onderlinge band versterken. De cricketbond profiteerde deze zomer bij de organisatie van de interlands tegen Sri Lanka al van de faciliteiten van de KNHB. „Andere bonden kunnen ook van ons leren, bijvoorbeeld als het gaat om hospitality en netwerken”, meent Asselbergs. De hockeybond adviseert nu de zwembond voor het EK in 2008.

„Tien jaar geleden beschouwden de bonden elkaar nog als concurrenten. We voerden allemaal onze eigen strijd. Nu zien we sport als één product. In zo’n Huis sta je er niet meer alleen voor. Je komt de hele dag mensen tegen die denken en praten over sport. Daar word je vrolijk van”, meent Asselbergs die tijdens het openingsfeestje in het nieuwe KNCB-kantoor bezoek krijgt van de aanstaande nieuwe voorzitter van de jeu des boules-bond. Ze komt zich voorstellen. „Ah, onze buren! Heeft u ballen bij u?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden