Verenigde Staten

Huis van Afgevaardigden VS akkoord over strengere wapenwet, maar Senaat vormt een obstakel

Familieleden die omkwamen bij de schietpartij in een supermarkt in Buffalo, New York. De dader was 18 jaar. Beeld REUTERS
Familieleden die omkwamen bij de schietpartij in een supermarkt in Buffalo, New York. De dader was 18 jaar.Beeld REUTERS

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag ingestemd met een pakket maatregelen van de Democratische Partij om de wapenwetgeving aan te scherpen. Onder meer de minimumleeftijd waarop iemand een semi-automatisch vuurwapen kan kopen wordt verhoogd van 18 naar 21 jaar. Naar verwachting zal het pakket zoals het er nu ligt niet door de Senaat komen.

Redactie Trouw

Naast de verhoging van de minimumleeftijd voor semi-automatische vuurwapens worden ook zogeheten bump stocks verboden. Met dit soort magazijnen kunnen semi-automatische wapens worden veranderd in volautomatische.

Op initiatief van de Democraten werd het pakket niet in een keer in stemming gebracht, maar moesten de afgevaardigden zich over elke maatregel afzonderlijk uitspreken. De Democraten wilden zo precies vastleggen welke Republikeinse parlementariërs welke maatregelen wel of niet steunden. Uiteindelijk werd het hele pakket met 223 tegen 204 stemmen aangenomen. Onder de tegenstemmers waren ook twee Democraten. Vijf Republikeinen steunden juist de strengere maatregelen.

In de Senaat wordt inmiddels al door leden van beide partijen onderhandeld over voorstellen die veel minder ver gaan dan het pakket uit het Huis, en daardoor op meer steun kunnen rekenen van vooral de Republikeinen. Zij zien wapenbezit door de bank genomen als een grondrecht en voelen vaak niets voor het aan banden leggen van verkoop en bezit.

Enkele uren voor de stemming hadden een overlevende en enkele nabestaanden van de schietpartij op een basisschool in Uvalde in Texas in het Huis verteld over wat zij hebben meegemaakt. In emotionele pleidooien vroegen ze om strengere wapenwetgeving. Bij de schietpartij vorige maand werden negentien leerlingen en twee leerkrachten doodgeschoten. De 18-jarige schutter had zijn wapens kort na zijn verjaardag legaal gekocht. Een dag eerder hoorde het Huis van een zoon die zijn moeder verloor bij de recentelijke schietpartij in Buffalo, New York.

Donderdag stemt het Huis van Afgevaardigden over een wet die de mogelijkheden verruimt om een wapenvergunning te weigeren aan mensen die mogelijk een gevaar zijn voor zichzelf of hun omgeving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden