Huis met een huid valt in de prijzen

HANS MARIJNISSEN

Duurzame woningen die eruitzien of ze op de maan komen te staan, zijn natuurlijk om bij weg te dromen, maar iets minder supersonisch mag het ook wel. Studenten van de TU-Delft bouwden daarom Pret-a-Loger: het duurzaamste, gerenoveerde rijtjeshuis ter wereld.

Zij gingen daarbij uit van een bestaand huis, zoals er miljoenen in Nederland staan, en bouwden daar een transparante 'duurzame huid' omheen. Terwijl de architectuur van de woning overeind blijft, zorgt het extra omhulsel er niet alleen voor dat het binnenklimaat beter te beheersen is, maar wekken zonnepanelen aan de buitenkant bijvoorbeeld ook energie op zodat er een transformatie ontstaat van een energie-consumerend huis naar een energie-efficiënt huis. Het huis met de huid stond eerst tentoongesteld bij Parijs, maar is nu opnieuw opgetrokken in Delft en gewoon te bezoeken. Het moet als voorbeeld dienen, en inspireren. Niet alleen Nederland, maar heel West-Europa zou er mee aan de gang kunnen, zonder dat de bestaande woningen ingrijpend verbouwd of gesloopt hoeven te worden.

Het huis van de toekomst sleepte in 2014 veel prijzen in de wacht en kreeg veel aandacht in de pers. Je zou kunnen zeggen dat deze woning in één keer duidelijk maakt waarmee Andy van den Dobbelsteen al jarenlang, maar voor een groot publiek minder zichtbaar, bezig is.

De hoofdbegeleider van het Delftse team dat het huis neerzette, bestrijkt als hoogleraar Klimaatontwerp & Duurzaamheid aan de TU Delft een veel breder terrein. Van den Dobbelsteen heeft een grote rol in de implementatie van duurzaamheid door de hele opleiding bouwkunde (400 studenten per jaar). Hij biedt duurzame academische vakken aan en leidt met een eigen programma de duurzame ingenieurs/ontwerpers van de toekomst op. Maar dat huis, dat staat.

undefined

Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar duurzaamheid, nieuw op 67

67

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden