Huis Hillesum als plek van stilte

JANNY VAN DER MOLEN en SCHREEF MET KLAAS SMELIK 'IK ZOU LANG WILLEN LEVEN - HET VERHAAL VAN ETTY HILLESUM'

Gabriel Metsustraat 6 in Amsterdam, de woning waar Etty Hillesum haar wereldberoemde dagboeken schreef, staat te koop. Wat een gouden kans om deze plek 35 jaar na het verschijnen van die dagboekteksten een speciale bestemming te geven!

In 1981 maakte Nederland kennis met Etty Hillesum. Onder de titel 'Het verstoorde leven' verscheen een compilatie van de dagboekteksten van deze Joodse vrouw (Middelburg 1914 - Auschwitz 1943). De belangstelling was ongekend groot. Haar boodschap was zo opmerkelijk en anders, dat die wereldwijde belangstelling trok. Haar overtuiging: wijs niet naar het kwaad van de ander (lees: de Duitse vijand), maar verbeter de wereld door je eigen donkere kant aan te pakken. 'Is het echt zo eenvoudig?', vroeg ze zich keer op keer af. Om steeds weer tot de conclusie te komen: 'Ja, zo simpel is het.'

Gedachten als deze formuleerde ze in de woning aan de Gabriel Metsustraat; een bordje aan de muur herinnert er nog aan. In dit huis, met zicht op het Museumplein, schreef ze over haar grenzeloze liefde voor haar therapeut en vriend Julius Spier. Hier leefde ze tegelijkertijd 'een huwelijksleven' met huiseigenaar Han Wegerif. Hier staarde ze naar de jasmijn in de tuin en genoot van diens schoonheid temidden van alle oorlogsellende. In dit huis katte ze de Duitse huishoudster Käthe af om zich daarna te bedenken dat het zinloos was alle Duitsers te haten. Haten trok de wereld niet uit de modder.

In het huis waar de familie Frank woonde aan het Merwedeplein in Amsterdam, verblijven nu schrijvers die in eigen land geen vrijheid van meningsuiting kennen. Een schitterende en passende bestemming! Voor het huis van Etty Hillesum moet toch ook zoiets te bedenken zijn.

De bezinning die Hillesum afdwingt, sluit naadloos aan bij al het persoonlijke, kunstzinnige en 'schone' dat mensen ervaren in de musea en het Concertgebouw waarmee de woning zich omringt. Daarom, Amsterdam: maak er een plek van stilte, bezinning en debat van of voor onderzoek en informatie. Maak de boodschap van Hillesum fysiek zichtbaar. Juist nu.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden