Huis Fritzl met sonar onderzocht

(Novum/Ap) - Het huis van Josef Fritzl, de Oostenrijker die heeft bekend zijn dochter Elisabeth 24 jaar in een kelder gevangen te hebben gehouden en zeven kinderen bij haar te hebben verwekt, wordt geheel in kaart gebracht en zal met sonar worden onderzocht op mogelijke andere verborgen ruimtes. Dat heeft de politie vrijdag gezegd.

De politie is verder in de weer met de ondervraging van meer dan honderd mensen die in de loop der jaren woonruimte hebben gehuurd in het huis, zei Leopold Etz, hoofd moordzaken van de provincie Neder-Oostenrijk. Ook mensen die zich hebben gemeld omdat ze de 73-jarige Fritzl kennen moeten worden gehoord, zei hij. "We werpen een wijd net uit (...) het is veel werk."

De autoriteiten zeggen dat de morbide zaak op 19 april voor het eerst onder hun aandacht kwam toen de oudste dochter van Elizabeth, de 19-jarige Kerstin, met een niet nader omschreven infectieziekte in het ziekenhuis terechtkwam. Artsen die geen idee hadden met wie zij van doen hadden, deden voor de televisie een oproep aan de moeder om zich te melden. Op 26 april kwam Elisabeth onder begeleiding van Fritzl naar het ziekenhuis en kwam haar verhaal naar buiten.

Een woordvoerder voor medische zaken betreffende de familie Fritzl zei dat Kerstin nog steeds in kritieke toestand verkeert, maar de laatste dagen wel 'ietwat gestabiliseerd' is. Berichten als zouden haar organen zijn uitgevallen wilde hij niet bevestigen, maar hij zei dat zij nog altijd kunstmatig in coma wordt gehouden in het ziekenhuis van Amstetten.

Etz zei dat er ook nog wordt onderzocht of er een installatie bestond om gas in de bedompte, raamloze keldervertrekken te pompen waar Elisabeth haar dagen sleet met Kerstin en twee van haar zoons. Vermoedelijk heeft Fritzl echter een loos dreigement gebruikt om de kelderbewoners van vluchtpogingen af te houden.

De rechercheurs hebben vastgesteld dat de toegang tot het kelderverblijf was afgesloten met een versterkte dubbele stalen deur die met afstandsbediening moest worden geopend en gesloten, zei Franz Polzer, het hoofd van het onderzoeksteam. Hij zei dat de rechercheurs die in de kelder aan het werk zijn om de zoveel tijd pauze moeten nemen vanwege gebrek aan zuurstof.

Mensen die ooit in het huis van Fritzl hebben gewoond hebben gezegd dat hij alle huurders waarschuwde dat ze niet in de buurt van de kelder mochten komen en geen foto's mochten maken bij het huis. Wie dat toch deed zou de huur worden opgezegd.

Alfred Dubanovsky, die van 1995 tot vorig jaar op de begane grond woonde, vertelde het persbureau AP dat hij meermalen verdachte geluiden uit de kelder had horen komen, waaronder geklop en geluiden alsof er voorwerpen op de grond werden gegooid. Toen hij Fritzl vroeg of dat misschien geluiden waren van gasverwarming in de kelder had die dat beaamd. Hij zei dat Fritzl ook een keer tegen hem had gezegd dat zijn huis ooit nog eens geschiedenis zou schrijven.

De andere drie kinderen die Fritzl bij zijn dochter verwekte, werden als baby door hem uit de kelder gehaald en aan zijn vrouw gepresenteerd als kinderen die haar -zogenaamd weggelopen- dochter Elisabeth bij hen voor de deur had waren achtergelaten. Een zevende kind overleed kort na de geboorte.

De rechtbank die de Fritzls toestond het eerste kind in 1994 te adopteren en enkele jaren later de voogdij verleende over een tweede kind, had volgens rechtbankvoorzitter Josef Schlögl geen reden tot argwaan. Voor het derde kind vroeg het echtpaar geen voogdijschap aan, maar dat mocht gewoon blijven, zei Schlögl. Het waren alle drie normale, populaire kinderen en ze werden door de grootmoeder uitstekend verzorgd, zei hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden