Huis bouwen met uitzicht op het zuiden bespaart veel meer energie

Er kan in Nederland nog veel meer energie worden bespaard door bij woningbouw gebruik te maken van ’passieve zonne- energie’.

Een huis met ramen op het zuiden is allicht warmer dan een huis dat op het noorden uitkijkt. Een woning op het zuiden is goedkoper te stoken, zeker wanneer de noordzijde goed geïsoleerd is. Woningen of gebouwen zodanig neerzetten dat ze optimaal profiteren van de passieve energie van de zon heet ’passief bouwen’.

„Je zou zeggen dat passief bouwen in Nederland een booming business is, maar niets is minder waar”, zegt Chris Zijdeveld, voorzitter van de stichting Passief Bouwen.nl, die onder meer marktpartijen bij elkaar moet brengen. Hij wijst erop dat in Nederland ruim een derde van de energie wordt gebruikt om gebouwen te verwarmen en deze in de zomer te koelen. „Energiebesparingsmogelijkheden te over.” In landen als Duitsland en Oostenrijk zijn al tienduizenden ’passiefhuizen’ gebouwd, en ook België is voor de energiezuinige bouwstijl is gevallen.

Nederland loopt achter, zegt Zijdeveld, in de jaren tachtig als Schiedams wethouder voortrekker van de Minimum Energie Woningen zonder centrale verwarming die architect Jon Kristinsson bouwde. Maar Zijdeveld heeft goede hoop voor de toekomst. „Je ziet dat aannemers steeds meer belangstelling krijgen en er niet langer voor terugdeinzen passiefhuizen in serie te bouwen.”

Bouwbedrijven als Panagro en BAM investeren al in grotere projecten. Volgens Energie Onderzoekscentrum Nederland (ECN) is een „optimaal passief huis een huis waar uitgebreide energiebesparende maatregelen zijn genomen en waar passieve zonne-energie wordt toegepast voor natuurlijke verwarming en verlichting.” Te denken valt aan luchtdicht ontwerpen, warmte-terugwinning uit ventilatielucht en verbeterde isolatie. Door deze maatregelen is de vraag naar ruimteverwarming in een passiefhuis beperkt.

Volgens het jongste Nederlands bouwbesluit hoeven nieuwbouwwoningen echter niet aan zulke stringente normen te voldoen. Een energieprestatiecoëfficiënt (EPC – stelt de energiezuinigheid van woningen vast) van 0,8 is afdoende. „Hoewel wij efficiënter kunnen bouwen, nemen wij zelfs genoegen met een EPC van 1,0 als dat is voorgeschreven”, zegt Marije Lafleur van ECN. „Die houding houdt de ontwikkeling van passief bouwen op.”

Een passiefhuis gebruikt hoogstens 15 kWh elektriciteit per vierkante meter, en gebruikt 10 keer minder energie dan de gemiddelde bestaande woning en 4 à 5 keer minder dan de huidige nieuwbouwwoning. Volgens Chiel Boonstra van advies- en ingenieursbureau DHV bedragen de extra investeringskosten van een passiefhuis 12.000 tot 15.000 euro. „Vanaf het twaalfde jaar zullen de woonlasten van een passiefhuisbewoner lager uitvallen.”

Volgens Henk Kaan van ECN is „80 procent energiebesparing niet onhaalbaar. Dat komt overeen met een EPC van ongeveer 0,3”. Het begint met zon-georiënteerd ontwerpen, eerst op stedenbouwkundig niveau, dan op het niveau van de bouwkundige detaillering. Daarna volgen extra isolatie, doorgaans ook ventilatie met warmteterugwinning, en een uitgekiende verwarmingsinstallatie. Soms worden ook nog zonnecollectoren toegepast. En dat alles tegen maximaal 5 procent meerkosten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden