Huilen en knuffelen: Tri mag blijven

Verblijfsvergunning voor Vietnamees gezin: feest in Wageningen

MAAIKE HOMAN

Volgens Martine Goeman van Defence for Children zijn er tientallen kinderen zoals Tri. Daarnaast zijn er 'nog honderden kinderen die al langer dan vijf jaar in Nederland verblijven en onterecht buiten het kinderpardon vallen', zegt zij.

Zeker 92 procent van de aanvragen van deze zogeheten gewortelde kinderen wordt afgewezen. In 2015, zo laten cijfers van het ministerie van veiligheid en justitie zien, konden 30 kinderen aanspraak maken op de kinderpardonregeling en 510 niet.

Defence for Children vindt dat het kinderpardon te streng is geformuleerd en de criteria niet duidelijk zijn. Goeman: "Een identieke zaak aan die van Tri werd wel gelijk toegewezen. Staatssecretaris Dijkhoff handelt discretionair en ik vraag mij af hoe er beoordeeld wordt."

Eind deze maand start de kinderrechtenorganisatie de campagne 'Ik BLIJF HIER!' om de kinderen waar het om gaat een stem en gezicht te geven. "Vijf jaar onzekerheid is meer dan genoeg", benadrukt Goeman.

Defence for Children: Kinderpardon is te streng geformuleerd

Overweldigd. Hij is er stil van en weet niet zo goed wat hij moet zeggen. Tri Pham, de 13-jarige jongen uit Wageningen, en zijn ouders krijgen alsnog een verblijfsvergunning. "Ongelooflijk. Na al die jaren van angst en spanning."

Gisteren aan het eind van de middag kreeg de gemeente een telefoontje van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Die kon de advocaat van de familie niet bereiken maar wilde het goede nieuws toch graag vertellen. Burgemeester Geert van Rumund (PvdA), Stichting Vluchteling Onder Dak en communicatieadviseur van de gemeente Karin van Reekum pakten direct hun spullen.

Ze belden aan bij het bescheiden flatje van de familie. Van Reekum: "Ze keken natuurlijk wel raar op maar Marleen van Stichting Vluchteling Onder Dak zei direct: 'De burgemeester lacht omdat hij goed nieuws heeft.' Toen was het gillen, huilen, knuffelen." Burgemeester Van Rumund: "Ik heb zelden iemand zó blij zien zijn."

Vandaag een week geleden kwam de burgemeester nog met slecht nieuws naar het gezin toe. Hij liet toen weten: "Ik ben echt verbijsterd over de beslissingen van staatssecretaris Dijkhoff in dit dossier. Een jongen van 13 jaar, geboren in Nederland, die al die tijd in onzekerheid leeft. Dit gaat echt tegen alle waarden in."

Op korte termijn zou het gezin terug moeten naar Vietnam, het land dat de ouders van Tri (spreek uit: Tjie) vijftien jaar geleden ontvluchtten. Na een tocht van maanden kwamen ze aan in Nederland, vertelde moeder Ha Nguyen gisteren, nog onwetend van het goede nieuws.

Zij zat toen aan de eettafel samen met Tri en vriendje Koen (14). De jongens praatten over voetbal, bekeken foto's van vrienden op Instagram en snoepten wat. Tri vertelde dat hij ICT'er wilde worden. "Bij Defensie werken of dingen creëren voor games of films." En zei: "Mijn koffer heb ik nog niet gepakt, ik blijf hoop houden." Koen vond zijn vriend 'zo dapper'.

Wageningen zou zich vandaag en morgen opmaken voor twee dagen van acties. Er zou een 'menselijke ring' om Tri worden gevormd op de Markt in Wageningen en er zou een speciale manifestatie zijn. Dat was vóór het overweldigende nieuws. Van Reekum: "Nu worden het twee dagen feest."

undefined

Tri wilde gisteravond vooral feestvieren met zijn vrienden.

Tri is nog nooit in Vietnam geweest. Hij kent het land van de cultuurlessen op school. Hij vindt het eten lekker, behalve de rijst. "Hij eet liever aardappelen", vertelt zijn moeder.

"Ik heb mijn hele leven gedacht dat ik een normaal Nederlands kind was", zei Tri gistermiddag nog. "Toen ik elf was vertelde mijn ouders hun verhaal en kwam ik erachter dat we geen verblijfsvergunning hadden."

In 2008 werd een asielaanvraag afgewezen. Het kinderpardon uit 2013 gaf hoop: asielkinderen die minstens vijf jaar in Nederland wonen en zich niet langer dan drie maanden onttrokken hebben aan het toezicht van de overheid kunnen aanspraak maken op de regeling.

De staatssecretaris zegt dat Tri en zijn familie niet altijd in beeld zijn geweest. Burgemeester Van Rumund pareert: de familie is wel altijd in beeld geweest bij de lokale overheid. Tri zat en zit immers op school.

Wat de overwegingen voor de staatssecretaris zijn geweest om Tri nu wel te laten blijven, is niet bekend. Wél dat hij dus nog een keer naar de zaak heeft gekeken en gebruik heeft gemaakt van zijn discretionaire bevoegdheid. Van Rumund: "We zijn er heel gelukkig mee."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden