Huidige donorregistratie misschien wel hoogst haalbare

Triatleet Wouter Duinisveld bekijkt een exemplaar van zijn boek De Hartslag van een Ander met premier Rutte (l) en minister Schippers (r) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kader van de Donorweek. Hij onderging in 2006 een harttransplantatie. Beeld anp
Triatleet Wouter Duinisveld bekijkt een exemplaar van zijn boek De Hartslag van een Ander met premier Rutte (l) en minister Schippers (r) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kader van de Donorweek. Hij onderging in 2006 een harttransplantatie.Beeld anp

De Nederlandse Transplantatie Stichting maakte eerder vandaag de resultaten van de Donorweek bekend. Volgens de organisatie is het nog te vroeg om te vergelijken, maar de campagne lijkt een minder groot succes dan vorig jaar. Toch is dat geen reden voor pessimisme.

Eefje Pilon

Tot nu toe registreerden 27.433 nieuwe donoren zich, vorig jaar waren dat er 31.285. Volgens een woordvoerder is het nog te vroeg om een vergelijking te maken omdat de organisatie ook de komende weken nog veel registraties verwacht, maar vermoedelijk wordt het succes van 2013 niet geëvenaard.

Gert van Dijk, medisch ethicus bij het Erasmus MC in Rotterdam, is toch voorzichtig optimistisch. ''Het is minder dan voorgaande jaren, maar inmiddels is wel 42 procent van de bevolking geregistreerd. Dat is meer dan we verwacht hadden. Bovendien neemt het aantal transplantaties toe.'' Van Dijk sluit niet uit dat dit percentage registraties misschien wel het hoogst haalbare is. Volgens hem komt dat door de complexiteit van het donorprobleem.

Misverstanden
Van Dijk: ''Nee-registraties komen vaak voort uit misverstanden. Mensen zijn bang dat de dokter minder zijn best voor ze zal doen, of dat nabestaanden geen afscheid kunnen nemen.'' Daarnaast wordt er bij bepaalde religies of geloofsovertuigingen kritisch gedacht over het niet intact zijn van het lichaam na de dood. Sommige mensen zijn bewust geen donor, omdat ze niet zelf kunnen bepalen bij wie hun organen terechtkomen.

Aan de andere kant is een grote groep mensen helemaal niet geregistreerd. Dat heeft volgens Van Dijk deels te maken met de taboesfeer die aan de dood kleeft - we willen er niet over nadenken of over praten. Van Dijk: ''Mensen twijfelen en denken 'dat komt nog wel.' Vaak heeft men ook wel iets anders aan het hoofd dan orgaandonatie."

Geen registratie wordt meestal een 'nee'
Als iemand die niet geregistreerd is komt te overlijden, beslissen nabestaanden wat er met de organen moet gebeuren. Vaak kiezen ze dan om niet te doneren. Niet registreren wordt dus in veel gevallen automatisch een 'nee', terwijl niet zeker is of de overledene dat gewild had. Volgens Van Dijk kan het in een dergelijke situatie al helpen als er met de familie over gesproken is: "Je ziet gelukkig steeds meer dat jongeren durven praten over de dood. Dat maakt het taboe kleiner en kan de nabestaanden helpen bij het nemen van een beslissing."

De Donorweek is een initiatief van onder meer de Nederlandse Transplantatie Stichting en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Afgelopen week werden er 200 acties georganiseerd om het belang van orgaan- en weefseldonatie te onderstrepen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden