De Nigeriaanse kunstenaar en publicist Victor Ehikhamenor gebruikt veel motieven van klassieke werken uit het Beninrijk in zijn beelden en schilderijen.

Huh, leent Europa ons de kunst die ze uit Nigeria hebben gestolen?

De Nigeriaanse kunstenaar en publicist Victor Ehikhamenor gebruikt veel motieven van klassieke werken uit het Beninrijk in zijn beelden en schilderijen.Beeld PETTERIK WIGGERS

Tien Europese musea, waaronder het Museum Volkenkunde in Leiden, vergaderen volgende week met Nigeriaanse autoriteiten over een nieuw museum in Benin City (Nigeria). Wat vinden Nigerianen van de plannen?

De gesprekken gaan over de ‘Benin Bronzes’. Europese musea bezitten meer dan duizend bronzen reliëfs, koningshoofden en andere objecten die de Britten in 1897 roofden van de koning van het Beninrijk. In Nigeria zijn nog maar enkele exemplaren. De Europeanen willen objecten in hun bezit uitlenen aan dit museum in Benin City.  Redacteur Eric Brassem en fotograaf Petterik Wiggers vroegen direct betrokkenen wat ze vinden van dat uitlenen. En: kan dat nieuwe museum in Benin City een succes worden?

Kunstenaar Viktor Ehikhamenor ergert zich enorm aan die ‘beledigende’ mitsen en maren. Breng terug wat jullie hebben gestolen. Wat wij ermee doen moeten wij weten. 

Ook bronsgieter Phil Omodamwen vindt dat de werken permanent terug moeten. Bestaande rijksmusea zijn onveilig door corruptie, maar in het nieuwe museum heeft hij wel vertrouwen omdat de huidige traditionele koning (de oba) betrokken is bij de bouw. 

Prince Shyllon, een van Afrika's grootste kunstverzamelaars, hekelt de uitleenconstructie die de indruk wekt ‘alsof het om een gunst gaat’. Maar hij twijfelt of het Nigeriaanse publiek staat te trappelen om ‘demonische’ objecten te komen bekijken.

Historicus Benson Osadolor vindt dat het koloniale onrecht moet worden rechtgezet: teruggeven dus. Maar wanneer kan het publiek nu eens meepraten over de plannen?

Kroniekschrijver Ekhagousa Aisien heeft geen moeite met de uitleenconstructie. Teruggeven kan later, als wij Nigerianen er blijk van hebben gegeven dat we de objecten naar waarde schatten.

Deze productie is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (Fondsbjp.nl)

Alle artikelen en films over de Benin Bronzes zijn terug te vinden op trouw.nl/beninbronzes 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden