Hugo Touw (23) is vierdejaars student geneeskunde aan de Rij...

Hugo Touw (23) is vierdejaars student geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is hoofdexplanteur hartklep bij BIS (Bio Implant Services) te Leiden.

„Ik werk nu tweeënhalf jaar bij BIS. Deze organisatie coördineert de weefseldonaties in Nederland. Ik begon met het explanteren van de cornea, het hoornvlies van het oog. Inmiddels ben ik doorgegroeid tot hoofdexplanteur hartklep.

Wanneer BIS een melding van overlijden krijgt, wordt allereerst het donorregister geraadpleegd. Daarna checkt BIS of de overledene medisch gezien binnen de criteria valt; zoals naar leeftijd, medische voorgeschiedenis en doodsoorzaak. Wanneer de donor aan alle eisen voldoet, roept BIS mij op. Een taxi brengt mij en twee collega-assistenten naar het desbetreffende ziekenhuis.

Het grootste verschil tussen organen en weefsels is de snelheid waarmee het afsterft. Weefsels zijn minder doorbloed waardoor het afstervingsproces minder abrupt is. Hierdoor kunnen weefsels maximaal tot 24 uur na het overlijden geëxplanteerd worden. Zo kunnen we de procedure goed uitvoeren.

Er gelden strenge eisen voor de bruikbaarheid van weefsels. Voor ik kan beginnen met explanteren, worden allereerst alle gegevens gecontroleerd. Zoals toestemmingsverklaring, geboortedatum, initialen enzovoort. Vervolgens verricht ik een medische schouwing. Wanneer alles klopt, beginnen we de explantatie. BIS ziet natuurlijk streng toe op de correcte uitvoering. Uiteindelijk wordt het hart vervoerd naar de hartkleppenbank in Rotterdam. Daar worden de kleppen geprepareerd.

Ik heb diensten van 24 uur voor heel Nederland. Het kan voorkomen dat er meerdere explantaties na elkaar plaatsvinden. Dan belt BIS mij opnieuw om op pad te gaan. Het kan dus gebeuren dat ik het hele land moet doorreizen.

Deze baan vraagt wel veel van mij, zeker nu ik ook tegelijkertijd mijn co-schappen loop. Ik heb veel tijd gestoken in de opleidingen en werkzaamheden binnen BIS. De verantwoordelijkheid is groot. Iedere keer tref je weer andere situaties aan. Telkens is het een uitdaging om alles nog beter en efficiënter te doen, wij zijn immers ter plaatse verantwoordelijk. BIS is een plezierige werkgever.

Leeftijdsgenoten vinden dat ik veel tijd aan BIS besteed. Maar deze baan geeft mij ook veel voldoening. We doen ons uiterste best om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk donaties worden uitgevoerd. De tekorten zijn groot; het voelt goed om daar iets aan bij te dragen. Ik voel mij op dat moment een radertje binnen de medische wereld.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden