Hugo de Jonge beloofde minder marktwerking in de zorg, nu levert hij zijn eerste proeve af

Hugo de Jonge.Beeld ANP

Minister Hugo de Jonge beloofde dit voorjaar dat hij de rem ging zetten op de marktwerking in de zorg. Nu levert hij zijn eerste proeve af, voor de thuiszorg.

Het nieuwe woord is: samenwerking. Minder concurrentie, meer overleg. Zo denkt CDA-minister Hugo de Jonge een alternatief gevonden te hebben voor de volgens hem doorgeschoten marktwerking in de zorg.

De minister beloofde eerder dat hij flink de rem zou gaan zetten op marktwerking in de zorg. Als hij ’s ochtends in Rotterdam langs seniorenflats rijdt, ziet hij allemaal auto’s staan van wijkverpleegkundigen. Elke verpleegkundige werkt voor een andere thuiszorgorganisatie. “Concurrentie in de zorg is belangrijker geworden dan samenwerking”, concludeerde De Jonge.

Wijkverpleging

Voor één onderdeel van de zorg heeft hij zijn antwoord nu klaar: diezelfde wijkverpleging. Het plan is vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. Het wordt een politieke proeftuin voor minder markt in de zorg. Afschaffen wil De Jonge de marktwerking niet. Rigoureus indammen evenmin, zo blijkt uit de plannen. Hij wil geleidelijke verandering. De concurrentie blijft bestaan, maar de samenwerking moet beter worden, stapsgewijs.

De regie in de zorg blijft waar die nu ook ligt, bij de verzekeraars. Zij gaan de nieuwe samenwerking regisseren, in samenspraak met de gemeenten en de zorgaanbieders. “Er is een herontwerp nodig van onze manier van werken in de zorg”, zegt De Jonge in een reactie. “Dat kan door een enorme stelselwijziging. Maar dan ben je tien jaar en vele miljarden verder. Het kan ook door stapsgewijs toe te werken naar toekomstbestendige zorg. Dit is een serieuze stap”.

In de proeftuin krijgen vooral nieuwe aanbieders van zorg het moeilijker. Er komen nieuwe drempels voor wie een eigen bedrijfje wil beginnen, of voor zzp’ers die aan de slag willen in de wijkverpleging. Nieuwe bedrijfjes moeten zich melden bij de inspectie en krijgen bezoek. Pas daarna kunnen ze declareren: ‘Niet gemeld, dan geen geld.” De vrijheid om een bedrijfje te beginnen blijft wel bestaan.

Verder wil de minister dat patiënten weer “meteen weten waar ze moeten zijn” als ze thuis zorg nodig hebben, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Per wijk of regio moet er één ‘herkenbaar’ team komen van wijkverpleegkundigen.

Keuzevrijheid blijft bestaan

Zo’n team hoeft niet van één zorgaanbieder te zijn. Alle wijkverpleegkundigen van verschillende zorgaanbieders moeten gaan samenwerken als één team in de wijk. De minister wil dit vanaf volgend jaar al invoeren in de avonduren en weekenden, in 2021 ook voor de verpleegkundige thuiszorg overdag. Verzekeraars hebben al toegezegd dat zij die samenwerking gaan organiseren.

De keuzevrijheid van de patiënt blijft bestaan, zegt minister De Jonge. De concurrentie tussen de verzekeraars ook. De Jonge tornt niet aan die pilaren van het huidige model van gematigde marktwerking in de zorg.

Zorgaanbieders laten samenwerken is volgens de minister goed mogelijk. “Er komen meer prikkels om herkenbare samenwerking te stimuleren. Ook financiële prikkels. Als een team samenwerkt, is daar apart geld voor”, zegt hij in een reactie.

De minister gaat niet dwingen om samen te werken. “Tot nu toe werd samenwerking niet gestimuleerd. Voortaan wel. Dit zijn allemaal stappen op weg naar zorg waarin meer wordt samengewerkt.”

Lees ook:

Hugo de Jonge, het oliemannetje van de zorg

Met onvermoeibare peptalk en 2,1 miljard euro in de achterzak trekt minister Hugo de Jonge door het land. Betere ouderenzorg is ‘de grootste opdracht voor het kabinet’, zegt hij keer op keer. De CDA-minister bemoeit zich met van alles, ver van het Binnenhof. En hij brengt rust.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden