'Hufters wanen zich onaantastbaar'

Burger: Overheid faalt in aanpak

De overheid moet de 'echte hufters' aanpakken en niet de 'goede' burgers bij kleine overtredingen, vindt het grote publiek.

Burgers die slachtoffer worden van mensen die structureel intimideren en overlast veroorzaken, voelen zich in de steek gelaten en verliezen het vertrouwen in de overheid. Professionals en bestuurders onderschatten de ernst van de problematiek en de aanpak wordt lastig gevonden. En de daders, die wanen zich door dit alles onaantastbaar.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Landelijke Expertisegroep Veiligheidspercepties (LEV) en onderzoeksbureau Lokale Zaken in opdracht van het ministerie van veiligheid en justitie dat vandaag wordt gepresenteerd.

Stel: een 80-jarige wildplasser met een zwakke blaas wordt wel op de bon geslingerd, terwijl burgers zien dat even verderop anderen de buurt met intimidatie overheersen, zonder dat daar tegen wordt opgetreden. "Die scheve rechtshandhaving leidt bij het algemene publiek tot een gevoel van machteloosheid. Met dat gevoel moeten de verschillende betrokken partijen iets doen", zegt Marnix Eysink Smeets van de LEV.

Daarvoor is een mentaliteitsverandering nodig, waarbij politie, justitie, rechtspraak en openbaar bestuur niet meer louter kijkt naar de juridische kant. De maatschappelijke impact in de wijk moet zwaarder worden meegewogen, adviseren de onderzoekers. Dan zien de autoriteiten wat er nog verder achter die overlast of intimidatie schuilgaat en kunnen daders passend worden gestraft.

NEDERLAND 9 'Slappe aanpak overlast tast rechtvaardigheidsgevoel aan'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden