Huawei plotseling erg positief: Wij worden de grootste

Beeld AFP

De somberheid is plotseling weg bij Huawei. Het Chinese concern zegt de meeste mobieltjes ter wereld te gaan verkopen.

Huawei zal dit jaar, of anders in 2020, het bedrijf zijn dat wereldwijd de meeste mobiele telefoons verkoopt. En dat lukt ook als de Verenigde Staten zouden besluiten om Huawei te boycotten.

Die voorspelling deed Richard Yu, hoofd van de afdeling consumentenproducten van het Chinese telecombedrijf, bij de presentatie van nieuwe Huawei-producten in de Chinese hoofdstad Peking. "Ook zonder de Amerikaanse markt zullen we nummer een in de wereld zijn", zei Yu.

Als Yu gelijk krijgt, zal Huawei Samsung passeren als grootste producent van mobiele telefoons. Vorig jaar nam Huawei de tweede plek op de mobiele telefoon-producentenlijst over van het Amerikaanse Apple. Huawei, dat het afgelopen jaar 208 miljoen mobiele telefoons verkocht, komt binnenkort met een oprolbare mobiele telefoon die draait op chips van eigen makelij.

Yu's optimistische uitspraken zijn opvallend. Eerder deze week werd bekend dat de oprichter en bestuursvoorzitter van Huawei, Ren Zhengfei, de toekomst minder zonnig tegemoetziet. Zorgen heeft hij niet zo zeer over de productie van mobiele telefoons, maar wel over de poot van zijn bedrijf die apparatuur voor telecomnetwerken maakt.

Huawei is op dat gebied in relatief korte tijd de grootste ter wereld geworden, maar is in het Westen in ongenade geraakt - of dreigt dat te raken vanwege de angst voor spionage. In de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland wordt Huawei geweerd bij de aanleg van het nieuwe netwerk voor mobiele telefonie (5G). British Tele Huawei uit voor belangrijke delen van dat netwerk. Polen, Noorwegen en Duitsland overwegen Huawei te weren. Nederland studeert nog op de rol die Huawei mag gaan spelen bij de aanleg van het 5G-netwerk. Huawei levert nu nog apparatuur aan vrijwel alle Nederlandse providers. Het bedrijf ontkent overigens dat het zich met spionage bezighoudt.

Revolutie

In een e-mail aan zijn staf, gepubliceerd in de Financial Times, schrijft Ren Zhengfei dat 'de algehele situatie in de komende jaren minder zonnig is dan gedacht' en dat Huawei 'moeilijke tijden' tegemoet gaat. Eerder had Ren Zhengfei in een boodschap aan de top van de afdeling personeelszaken al laten weten dat er een 'revolutie' moest komen in het hele bedrijf.

Ren Zhenfei's dochter, Meng Wanzhou, financieel directeur van Huawei, zit nog altijd vast in Canada. Zij werd in december op verzoek van de Verenigde Staten gearresteerd omdat Huawei zaken had gedaan met Iran, terwijl de Verenigde Staten handelssancties tegen dat land had ingevoerd. De Verenigde Staten hebben om haar uitlevering gevraagd. De ambassadeur van Canada in China zei overigens deze week dat Meng Wanzhou sterk staat als ze haar uitlevering aan de Verenigde Staten zou willen aanvechten.

Lees ook:

‘Een Nederlandse ban van Huawei brengt investeringen van telecombedrijven in gevaar’

Geheime achterdeurtjes zijn best te beveiligen, zegt expert Brenno de Winter. En is er bewijs tegen Huawei?

Ook Nederland twijfelt: mag het Chinese Huawei hier een 5G-netwerk aanleggen?

Nederland moet dit jaar beslissen of het net als bondgenoten de Chinese telecomgigant Huawei weert bij de aanleg van een 5G-netwerk. Er zijn zorgen dat het bedrijf via de achterdeur kan spioneren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden