Huawei: Amerikaanse Congres verklaart ons zonder proces schuldig aan spionage

Surveillance-camera's bij een winkelcentrum in Shanghai, China. Volgens de Amerikaanse overheid werkt technologiebedrijf Huawei samen met de Chinese staat.  Beeld REUTERS
Surveillance-camera's bij een winkelcentrum in Shanghai, China. Volgens de Amerikaanse overheid werkt technologiebedrijf Huawei samen met de Chinese staat.Beeld REUTERS

Huawei is een rechtszaak begonnen tegen de Amerikaanse overheid. De wet die het gebruik van netwerkapparatuur van Huawei in de Verenigde Staten verbiedt, is volgens het Chinese telecombedrijf in strijd met de Amerikaanse grondwet.

Hans Nauta

Het Amerikaanse Congres is met die wetgeving op de stoel van de rechter gaan zitten, vindt Huawei. Het Chinese bedrijf wordt namelijk in de wet ‘schuldig’ verklaard en op de zwarte lijst gezet.

De Amerikaanse overheid is bang voor spionage of cyberaanvallen door China en ziet Huawei daarom als een bedreiging voor de staatsveiligheid. De begrotingswet voor het Amerikaanse ministerie van defensie verbiedt daarom de aankoop en het gebruik van Huawei-producten en diensten door overheden en bedrijven die voor de overheid werken. Huawei wordt in die wet bij naam genoemd.

Schuldig

Gewoonlijk is het oordeel aan de rechter. Maar nu heeft de wetgever Huawei al ‘schuldig’ verklaard, schrijft het bedrijf in de aanklacht. Hierdoor is de scheiding der machten in het geding en daarmee de Amerikaanse grondwet, stelt Huawei. Het Chinese bedrijf zegt zich op deze manier niet te kunnen verweren tegen de beschuldigingen. Wat Huawei ook aan de bedrijfsvoering verandert, de situatie in de VS blijft zoals die is.

Het techbedrijf uit Shenzhen is de rechtszaak begonnen in Plano, Texas, waar het hoofdkantoor van dochteronderneming Huawei USA gevestigd is.

Consument de dupe

Ook de Amerikaanse consument is de dupe van de wet, zegt Huawei. De Chinezen bieden naar eigen zeggen apparatuur die geavanceerder is dan die van concurrenten. En dat tegen een lagere prijs. Straks zullen consumenten in ‘arme en afgelegen gebieden’ meer moeten betalen voor minder kwaliteit. Huawei wijst daarbij naar het 5G-tijdperk, de komende jaren worden vele miljarden geïnvesteerd in razendsnelle mobiele verbindingen.

Concurrenten van Huawei zijn het Finse Nokia en het Zweedse Ericsson. Huawei is ’s werelds grootste leverancier van telecomapparatuur met een verwachte omzet van 100 miljard dollar in 2018.

Dat Chinese bedrijven goedkoper kunnen leveren dan westerse concurrenten, komt doordat ze gesteund worden door de Chinese overheid, zeggen tegenstanders. Ze kunnen eenvoudig leningen blijven afsluiten, en dat is oneerlijke concurrentie.

Achterdeurtjes

De wet zou bedoeld zijn om de VS te beschermen tegen invloed van de Chinese overheid, maar dat doel wordt niet bereikt, stelt Huawei verder. Want andere bedrijven die in China actief zijn of samenwerken met de Chinese overheid mogen nog wel apparatuur verkopen aan de Amerikaanse overheid.

De wereldwijde productieketens kennen ‘reële risico’s’, schrijft Huawei. Onderdelen zoals routers, schakelaars en chips komen vaak uit verschillende landen en vormen samen een eindproduct. Bij vrijwel alle producenten van telecom-apparatuur bestaan er daarom cybersecurity-risico’s, zegt Huawei. Maar deze risico’s worden niet aangepakt met regelgeving, zegt het bedrijf.

De producten van Huawei zijn regelmatig onderzocht, gaat het verweer verder. En in geen van de 170 landen waar Huawei-apparatuur en -diensten worden gebruikt, zijn ‘achterdeurtjes, aanpassingen of andere opzettelijke kwetsbaarheden’ aangetroffen.

Cruciale infrastructuur

De VS hebben geen bewijs tegen Huawei openbaar gemaakt. Toch sporen ze bijvoorbeeld Europese landen aan om niet in zee te gaan met Huawei. Als de Chinezen toch betrokken raken bij cruciale infrastructuur, komt de samenwerking met de VS in gevaar, zei minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo.

Huawei-oprichter en voorzitter Ren Zhengfei in 2015.  Beeld AFP
Huawei-oprichter en voorzitter Ren Zhengfei in 2015.Beeld AFP

Het verleden van oprichter en voorzitter Ren Zhengfei van Huawei maakt het bedrijf in westerse ogen verdacht. Voordat hij Huawei oprichtte in 1987, werkte hij als technoloog in het Chinese leger. Zijn dochter Meng Wanzhou, de financiële topvrouw van Huawei, is in december gearresteerd in Canada omdat ze Amerikaanse sancties tegen Iran zou hebben overtreden.

Huawei benadrukt een privaat bedrijf te zijn. Maar een groot Chinees technologiebedrijf heeft per definitie banden met de overheid. Dat kan niet anders in de staatsgeleide economie. De Chinese machtspolitiek is nauw verbonden met technologische ontwikkelingen, zoals 5G, het internet of things of kunstmatige intelligentie.

Lees ook:

Ook Nederland twijfelt: mag het Chinese Huawei hier een 5G-netwerk aanleggen?

Nederland moet dit jaar beslissen of het net als bondgenoten de Chinese telecomgigant Huawei weert bij de aanleg van een 5G-netwerk. Er zijn zorgen dat het bedrijf via de achterdeur kan spioneren.

Bij Huawei werk je tot je erbij neervalt, je slaapt ter plekke, en gaat weer door

In China zijn de media het er roerend over eens: de geruchtmakende arrestatie van Meng Wanzhou, de financieel directeur én dochter van de oprichter van Huawei, is een politieke manoeuvre.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden